Afbeelding
Foto:

Vinden van goede locatie wordt nog lastige klus

Gemopper over woonwagenplan

west betuwe • Neem bijvoorbeeld raadslid Jos van Maanen (SGP). Hij kent de voorgeschiedenis en weet dat er al jaren over het onderwerp wordt gebakkeleid. Hij is teleurgesteld over het nieuwe voorstel: ‘een mager resultaat’. “De locaties verrassen ons en niet in positieve zin.”

De drie mogelijke locaties die het college van West Betuwe op het oog heeft, zijn De Heideweg in Waardenburg, de Steenweg in Waardenburg – in de omgeving van Fysio Xtra – en Klingelenberg-Noord in Tuil in de buurt van basisschool. Het is de bedoeling dat op de nieuwe plek negen standplaatsen worden ingeruimd.


Nadelen

Aan de locaties Heideweg en Steenweg kleven enkele belangrijke nadelen. In beide gevallen wordt verwerving van de grond gezien als een risico en ook dient in beide gevallen een uitgebreide bestemmingsplanprocedure gevolgd te worden. Bovendien liggen het locaties binnen 50 meter van een fruitteeltbedrijf waar gewerkt wordt met gewasbestrijdingsmiddelen. De locatie in Tuil kent die nadelen niet. Maar deze locatie ligt in een woonwijk met een basisschool.

Van Maanen vindt dat er nog eens goed moet worden gekeken naar locatie Achter de Vergt. Deze stond aanvankelijk op de groslijst, maar werd volgens het SGP-raadslid met één pennenstreek door afgevoerd. “Terwijl het best een aardige locatie kan zijn.” Die locatie is zeker niet minder geschikt dan de nu gekozen locaties.


Overvallen

Er was dinsdag ook flink wat kritiek op de communicatie en de participatie. Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang voelde zich een maand geleden overvallen door het nieuws. Ze moest het uit de krant vernemen. “Het college heeft veel onrust gezaaid bij de inwoners van West Betuwe, met name voor het dorp Tuil. De gemeente West Betuwe investeert tienduizenden euro’s per jaar om de communicatie met de inwoners te verbeteren en dan komt u hiermee.”


Niet transparant

Andrea Zierleyn (GroenLinks) noemt de communicatie van de gemeente onzorgvuldig, niet transparant en op punten zelfs onjuist. “Dit is een voorbeeld hoe dergelijke processen niet moeten gaan. Met participatie door middel van een open gesprek met alle participanten kom je veel verder. Dat is hier dus niet gebeurd.” Die gebrekkige participatie wordt ondertussen een terugkerend patroon. Dat vind ik een ernstige zaak.” Zierleyn vindt het raar om onderzoek te doen naar locaties waarvan je nu al weet dat ze toch al afvallen. Ook Diane de Zeeuw (VVD) vindt dat het college met de presentatie van het plan geen punten had gescoord. Afspraken door de gemeente zijn niet nagekomen. "We moeten voorkomen dat er nieuwe problemen worden gecreëerd." Volgens Henk de Man (Dorpsbelangen) zijn de bezwaarschriften niet mals. "Het is een lastig probleem. Dat moeten we op een zorgvuldige manier oplossen."


ChristenUnie-burgerlid Anne van Rossum vroeg naar onderliggende oorzaken van de verstoorde verhoudingen tussen de bewoners van De Griend. Volgens Gijsbert van de Water (Verenigd West Betuwe) is De Heideweg de enige locatie die nog in aanmerking kwam. Volgens Hennie Chalik (Pvda) is de gemeente richting de bewoners van de Griend om een oplossing te vinden. "De situatie daar is niet houdbaar. Er zijn teveel woningen op een te kleine plek."