Afbeelding

Alles in het teken van het examen

Het is zondagavond 21:30 uur als ik de telefoon neerleg. Ik heb zojuist anderhalf uur gesproken met de docent van wie ik het examenwerk als tweede corrector nakijk. Moe, maar helaas niet voldaan wrijf ik in mijn ogen. Ik hoopte van harte dat ik na vanavond klaar was met dit eerste tijdvak, maar morgen zal ik de laatste zaken nog moeten afronden.

De afgelopen weken heeft niet alleen het leven van de examenleerlingen en hun ouders in het teken van het eindexamen gestaan, maar ook mijn leven. Het begint altijd met je eigen examen. Sommige collega’s hebben geluk en hebben een examen dat voornamelijk uit meerkeuzevragen bestaat, maar Nederlands heeft altijd een groot aantal open vragen waarbij niet alleen gelet moet worden op inhoud, maar ook op formuleringen en soms op woordenaantal.

Zo’n nakijkperiode vergt de nodige voorbereiding. Belangrijk hierbij is dat je genoeg potloden, een goede puntenslijper en een nog betere gum hebt. Daarnaast is tijd vrij essentieel: tijd om daadwerkelijk na te kijken, maar ook tijd om te kunnen reflecteren op de antwoorden van de leerlingen, want consequent nakijken is een vak apart. Jullie verwachten het mogelijk al: niet alle leerlingen antwoorden precies zoals in het correctievoorschrift staat aangegeven. Het is aan jou als docent om te bepalen of die antwoorden wel de kern van een goed antwoord aanraken.

Andere schoolse zaken blijven in deze weken vaak even liggen en slaapgebrek is regelmatig aan de orde van de dag. Gelukkig zijn mijn andere leerlingen zeer begripvol en zien ze mijn gegaap door de vingers. Eén leerling raadde me zelfs aan om in het weekend een lekker wijntje te nemen (vooruit, mijn vriend mocht dan wel een biertje) na weer een lange nakijksessie. Een advies dat ik maar heb opgevolgd om de leerling niet teleur te stellen.

Ondanks alle uren werk die ik erin heb gestoken, is het niet alleen maar kommer en kwel dat nakijken, want er zijn veel leerlingen die de score van hun leven halen en dus floreren. Dat maakt mij en de leerling straks blij. En als ik morgenmiddag (donderdag 10 juni is examenuitslagdag) de gelukkige gezichten van de geslaagde leerlingen zie, weet ik weer waar ik het voor heb gedaan.

Maaike Kerkhof