Woonstichting De Kernen nummer 1 in duurzaamheid

regio • Woonstichting De Kernen, die ook actief is in de gemeente West Betuwe, is als eerste naar voren gekomen bij een onderzoek naar de meest duurzame woningcorporatie. De duurzaamheidsprijs voor woningcorporaties 2021 is tot stand gekomen op basis van open data en door het onafhankelijke bureau Republiq gemeten.

De duurzaamheidsprijs is door adviesbureau Republiq in het leven geroepen om koplopers in de corporatiesector aan te moedigen voor de stappen die zij hebben gezet in het terugdringen van het energiegebruik van woningen. Het bureau heeft het energieverbruik van het bezit van de corporaties tussen twee opeenvolgende jaren vergeleken. De benodigde (open) data is door Republiq opgevraagd bij de drie grootste netbeheerders (Stedin, Enexis en Liander) en het Kadaster. De gegevens zijn verwerkt tot jaarreeksen die onafhankelijk met elkaar vergeleken konden worden. Op basis van dit vergelijk is een top 50 tot stand gekomen.

De Kernen heeft in de periode 2016 – 2019 fors ingezet op het na-isoleren van woningen én heeft in die periode op circa 3.000 woningen in totaal zo’n 25.000 zonnepanelen gelegd. Martijn de Groof, adjunct-directeur en medeverantwoordelijk voor de duurzame strategie van De Kernen: “In goed overleg met onze Bewonersraad is dit besluit destijds genomen. Wij hebben vaker geluiden van forse besparingen vernomen van onze huurders, maar nu toont onafhankelijk onderzoek de grote besparing nog eens aan. We zijn er blij met deze bevestiging. In 2018 en 2019 hebben wij zo samen met onze huurders al 8 procent CO2 besparing weten te realiseren.”
Kees den Dekker, adviseur bij Republiq: “Wanneer we het over duurzaamheid hebben, denken we al snel aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. De corporatiesector en haar huurders werken hier hard aan. Bij Republiq vinden we dat de koplopers in de sector een schouderklopje verdienen! Daarom vergelijken wij de CO2 reductie van alle woningcorporaties in Nederland. En de grootste bespaarders belonen we ieder jaar met onze duurzaamheidsprijs!”


Rivas publiceert publieksjaarverslag

gorinchem • Rivas Zorggroep publiceerde vorige week het digitale publieksjaarverslag 2020 met de titel ‘Samen vooruit'. In dit verslag biedt Rivas medewerkers, cliënten, verwijzers, samenwerkingspartners en andere stakeholders een integraal overzicht van de ontwikkelingen en prestaties in 2020. Die vonden plaats tijdens een bijzonder en bewogen jaar door de coronacrisis. Verder gaat de raad van bestuur in op wat is bereikt en meer nog: wat de visie op de nabije toekomst is. Samen is de rode draad van het publieksjaarverslag. Rivas Zorggroep heeft met medewerkers, vrijwilligers, bewoners, cliënten, patiënten en onze samenwerkingspartners in het afgelopen jaar een bijzondere tijd meegemaakt. Een jaar met verdriet door overlijdens, heel zware zorg, eigen medewerkers die ziek zijn geworden en de onzekerheid aan het thuisfront. In het publieksjaarverslag toont Rivas Zorggroep dat het door zorg, in een heel bijzonder jaar, indrukwekkende en mooie resultaten heeft geboekt. Verder gaat de raad van bestuur in op wat is bereikt en meer nog: wat de visie op de nabije toekomst is. Feit is de kernactiviteit - meerwaarde creëren door ketenzorg te realiseren - na meer dan twee decennia nog steeds staat als een huis. Het publieksjaarverslag is te vinden op de website www.rivas.nl/jaarverslag.