Zorgen over mogelijke komst woonwagens

tuil • Bewoners in Tuil zijn bezorgd dat de gemeente mogelijk een stuk grond aan de Klingelenberg-Noord zal aanwijzen als standplaats voor woonwagenbewoners.

De huidige woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg wordt opgesplitst. Op de Griend blijven zes standplaatsen, negen andere standplaatsen worden verplaatst naar een nieuwe locatie. De gemeente heeft drie locaties op het oog. Naast de Klingelenberg-Noord is dat een locatie aan de Steenweg naast Fysio Xtra aan de Steenweg in Waardenburg en een locatie aan de Heideweg in Waardenburg. Aan de locaties Heideweg en Steenweg kleven enkele belangrijke nadelen, schrijft de gemeente in het raadsvoorstel dat gisteren in een voorronde-sessie werd besproken. In beide gevallen wordt verwerving van de grond gezien als een risico en ook dient in beide gevallen een uitgebreide bestemmingsplanprocedure gevolgd te worden. Bovendien liggen het locaties binnen 50 meter van een fruitteeltbedrijf waar gewerkt wordt met gewasbestrijdingsmiddelen. De locatie in Tuil kent die nadelen niet. Het grootste probleem is wellicht het protest door buren (Nimby-effect).

Bewoners in Tuil vrezen vooral overlast. In een eerdere rapportage wordt bijvoorbeeld gewezen op de slechte onderlinge verhouding tussen de woonwagenbewoners aan de Griend. "Waarbij intimidatie, ruzies en soms fysiek geweld plaatsvindt", schrijven ze in een brief aan de raad. Langer samenleven zou wellicht kunnen leiden tot een veiligheidsrisico. "Hoe kunt u met deze voorkennis tot een overweging komen een groot deel van deze bewoners te plaatsen in een rustige nieuwbouwwijk, grenzend aan een basisschool?"

Volgens de brief van de bewoners heeft de gemeente in 2016 de toezegging gedaan dat een nieuwe standplaats in Waardenburg gevestigd zou worden. "Waarom wordt er geen gevolg gegeven aan deze toezegging? De woonwagenbewoners hebben volgens eerdere documenten zelf ook te kennen gegeven in Waardenburg te willen blijven wonen."

De bewoners zijn benieuwd welke acties de gemeente onderneemt om draagvlak te bevorderen. "Het gebrek aan handhaving in het verleden geeft geen vertrouwen." De zaak loopt al 20 jaar. Toch lijkt het erop dat de kwestie nu op korte termijn afgerond moet worden. "Wij zijn dusdanig laat op de hoogte gesteld en maken ons zorgen omdat de verwachting zeer aanwezig is dat het fysieke geweld en onveiligheid meeverhuizen."