• Alie Bootsma (l) en Roza Boer hebben de jongerenrouwgroep Doodgewoon recent gelanceerd.
• Alie Bootsma (l) en Roza Boer hebben de jongerenrouwgroep Doodgewoon recent gelanceerd. Foto: Levien Vermeer

Coaches bieden jongeren veilige plek

'Rouw is een uniek proces'

meerkerk/leerdam • Ze werken al een tijd met elkaar samen in het begeleiden van jongeren op school, Roza Boer (45) van Praktijk de Schatkist uit Meerkerk en Alie Bootsma (51) van Jij training en coaching uit Leerdam. Niet alleen daar, maar ook in hun omgeving kwamen ze jongeren tegen die een ouder, broer of zus verloren hadden. "Het kostte de meesten veel moeite hun verdriet bespreekbaar te maken", zegt Alie. Zo ontstond het idee voor een jeugdrouwgroep, die recent gestart is. De ervaringsdeskundigen willen een laagdrempelige plek creëren waar jongeren zichzelf kunnen zijn en waar met professionele hulp gewerkt wordt aan het vergroten van veerkracht. Roza verduidelijkt: "Het gaat verder dan een lotgenotengroep. We hopen dat de jongere zal merken dat je verdriet delen een helende ervaring kan zijn. Rouw is de achterkant van liefde."

Roza verloor haar vader op dertienjarige leeftijd, en recent haar zus. Ze vertelt: "Als kind heb je daar geen taal voor. Er ontstaan meteen overlevingsmechanismen, je gaat dóór want het is handig dat je kunt verdwijnen in de buitenwereld, dan is het verdriet even weg. En je gaat zorgen voor de overblijvende ouder. Ik heb me er doorheen geworsteld, maar ik had graag iemand gekend die me aan de hand meegenomen had."


Boom

Ze maakt de vergelijking met een boom: "Verliezen verweef je in je leven, als boomringen. En op elk kruispunt in je leven kom je die weer tegen”, zegt ze, en vervolgt: "Als je je rouw kunt en durft verweven en je ontwikkelt daar taal voor, dan krijgt die nieuwe ruimte. Rouw is als een vingerafdruk, een uniek proces. Het gaat een leven lang mee, maar het hoeft niet levenslang te betekenen.” Alie merkt dat er toch nog steeds niet gemakkelijk over gesproken kan worden. "Een jongere is al snel bang om gek of anders gevonden te worden, terwijl ze zich wél anders voelen door de rouw."


Haar echtgenoot verloor zijn eerste vrouw, waardoor Alie heeft ervaren wat het verlies van hun moeder met zijn kinderen heeft gedaan. "We hebben de rouwgroep niet voor niets ‘Doodgewoon’ genoemd. We willen overbrengen dat het heel gewoon is om over een groot verlies te praten, maar kinderen willen het liefst normaal doorleven, en weten tegelijkertijd niet goed hoe, dat is ook logisch." Volgens haar kan een kind het rouwproces dan opschorten, waardoor het later vast kan lopen. "Dus dóórleven is goed, maar daarvoor moet je de rouw ook doorléven”, zegt Roza. En het is niet altijd noodzakelijk dat er over gepraat wordt. "Rouwen doe je ook met je lichaam, en als je er niet naar leert luisteren kun je er letterlijk ziek van worden. Daarom is er in de rouwgroep ook veel ruimte voor sport-, spel- en ontspanningselementen."


Met rust gelaten worden

"Het is geen vastomlijnd traject en ook geen therapiegroep”, zegt Roza. "We sluiten aan bij de jongere in zijn of haar rouwproces, gebaseerd op vertrouwen", licht Alie toe. "Soms wil iemand ook gewoon even met rust worden gelaten, dat kan allemaal.”


Roza vindt het belangrijk dat de jeugd herkenning en erkenning ontmoet bij hen en bij elkaar. "De ontmoeting en uitwisseling is bedoeld als steun in de rug. Jongens en meisjes rouwen ook anders, dus maatwerk in begeleiding blijft nodig."

Beiden verwachten dat de rouwgroep een grote toegevoegde waarde kan hebben met het oog op jeugdpreventie. "Misschien kan ons initiatief als pilot fungeren binnen een sociaal team”, zegt Alie, en vervolgt: "De rouwgroep is bedoeld voor kinderen en jeugd vanaf negen tot 22 jaar, uitgesplitst in drie leeftijdsgroepen. We willen graag voor iedereen toegankelijk zijn, iedere jongere is welkom met zijn of haar verhaal."


Meer informatie en aanmelding: www.deschatkistverlies.nl en www.jijtrainingencoaching.nl.


Levien Vermeer