• Niels beoefent zijn functie met veel plezier.
• Niels beoefent zijn functie met veel plezier. Foto: Jan Willem Versluis

Brandweerpost zoekt extra mensen

'Bijzonder om iets te kunnen doen'

leerdam • Niels van Felius (27) schreef zich drie jaar geleden in bij de brandweer Leerdam en heeft nog geen dag spijt.

"De avondopleiding duurt twee jaar en is een enorm leuke en gezellige tijd. Die periode vloog dan ook voorbij. De opleiding is niet alleen maar kennismaken met alle materialen en het herkennen van gevaren, maar je krijgt er meteen elf vrienden bij. Je doorloopt met je eigen klas de complete opleiding, waardoor je ook aan teambuilding doet. En na afloop van de wekelijkse avond blijf je gezellig hangen voor een drankje."

Niels woont en werkt in Leerdam en mag van zijn werkgever Jatec BV ook overdag paraat staan voor de inwoners van Leerdam. "Als de brandweerpieper gaat, kan ik ook overdag van mijn werkplek af. Bij veruit de meeste uitrukken ben ik ruim binnen het uur weer terug. Het gebeurt overigens niet elke werkdag dat de brandweerpieper gaat. Gemiddeld is dit maximaal twee á drie keer per maand. Het is voor mij enorm bijzonder om op deze manier iets te kunnen doen voor onze gemeenschap." Het is van belang dat de bezetting overdag ook in orde is. Veel mensen werken buiten de stad. Daarom zijn er ook mensen actief bij de brandweerpost Leerdam die overdag in Leerdam werken, maar elders wonen. Niels vertelt: "Het grote voordeel binnen de brandweer is dat je allemaal dezelfde taal spreekt. Hierdoor kan je zonder grote aanpassingen actief ingezet worden bij diverse korpsen. Overdag op je werklocatie, ’s avonds in je woonplaats. Bij de Veiligheidsregio Utrecht wordt het helemaal makkelijk gemaakt. Alle brandweerkazernes hebben namelijk dezelfde brandweerauto. Hierdoor is de auto, en alle materialen die erin liggen, meteen bekend terrein."

Niels heeft de avondopleiding gedaan. "Dit betekent dat je twee jaar lang, één avond in de week, bezig bent op locatie. De opleiding wordt gegeven op een brandweerkazerne ergens in de regio en bestaat uit drie onderdelen. Je begint met brandbestrijding, dan volgt technische hulpverlening en tot slot incidentbestrijding gevaarlijke stoffen. Elk onderdeel bestaat uit een stuk theorie, maar het overgrote deel is praktijkgericht. Het is ook mogelijk om een dagopleiding te doen. Dan ben je al binnen één jaar klaar. Dat is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld onregelmatig werken. Tijdens de opleiding krijg je ondersteuning van een leerwerkplekbegeleider en mag je mee op de uitruk. Hierdoor krijg je meteen praktijkervaring."

De VRU brandweerpost Leerdam is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Mannen en vrouwen die fysieke uitdagingen niet uit de weg gaan en zich willen inzetten voor de veiligheid van anderen. Voel jij je aangesproken? Kom langs op een oefenavond. Meld je van te voren aan bij de postcommandant Antonie de Bruijn, via 088-8781000 of per e-mail: a.de.bruijn@vru.nl. Kijk voor meer informatie op:


q www.brandweer.nl/leerdam