• Vijf van de tien deelnemende jongeren, achteraan rechts: Ridvan Elmaci.
• Vijf van de tien deelnemende jongeren, achteraan rechts: Ridvan Elmaci. Foto: Dick Aanen

In gesprek met leeftijdsgenoten

Leerdamse jongeren gaan overlast te lijf

leerdam • Initiatiefnemer is Ridvan Elmaci, raadslid van het CDA in Vijfheerenlanden. Hij zal de eerste tijd nog optreden als spreekbuis voor de jongeren.

“Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg ik een melding van een jong stelletje dat net was komen wonen op de Zuidwal. Ze hadden ‘s avonds veel overlast van de jongeren, die zich verzamelden bij het Torentje.”


Overlast

Ridvan heeft het probleem destijds aangekaart bij Sjors Fröhlich, die toen net burgemeester was geworden. “Hij toonde zich vanaf het begin heel erg betrokken bij het probleem.” Ridvan (hij is zelf inmiddels 36) kent de problematiek van de jongeren heel goed. “Er zijn in Leerdam vier populaire plekken waar de jongeren samenkomen: op de Zuidwal, het parkeerterrein tegenover de Glasfabriek, de skatebaan bij Ter Leede en bij het schuurtje naast het complex van voetbalvereniging LRC. Veel van die jongeren komen regelmatig bij elkaar. Dit heeft ook te maken met de coronapandemie. Zij hebben geen plek om met elkaar bijeen te komen en dus zoeken jongeren sneller een verzamelplek op.

Door de coronapandemie in Nederland is onder alle jongeren drugsgebruik en overlast significant gestegen. De projectgroep signaleert dat ook in de eigen omgeving. De groep telt vooralsnog tien leden: Serhat Caliskan, See Mohammed el Moussati, Hamza el Bouchahati, Ramazan Elmaci, Emre Kosker, Veli Ogutcuoglu, Talha Yildiz, Emin Bal, Ismail Er en Yusuf Sirin. Ridvan: "Naast deze jongens kunnen we nog een aantal jongeren goed gebruiken die open staan om met ons samen te werken. Ons motto is: 'De jongeren staan op voor de jongeren in onze mooie gemeente Vijfheerenlanden!'"
Eerder is er door verschillende stichtingen en initatiefnemers geprobeerd om aandacht te schenken aan dit onderwerp. Ridvan Elmaci en Serhat Caliskan: “Dit keer gaan we proberen om als leeftijdsgenoten met de jongeren in onze gemeente te praten over de deze onderwerpen. Het initiatief gaat uit van de jongeren zelf. En dat is ook de kracht van dit project.'' Vaak zijn de jongeren bekenden van deze projectgroep. “We hebben afgelopen maanden genoeg overleggen gevoerd met verschillende instanties en jongeren over onze ideeën en kregen veel positieve reacties. Daarnaast speelt ook mee dat wij allen bekend zijn bij de jongeren.''

Met dit project willen de jongeren de andere jongeren laten zien dat er voldoende uitdagingen zijn voor iedereen om zijn potentieel beter te kunnen vervullen. Ridvan: ''We zijn van plan om op de plekken waar de jongeren zich verzamelen sportactiviteiten te gaan organiseren, zoals bijvoorbeeld crossfit. We krijgen daarbij hulp van iemand die jarenlang gewerkt heeft met jongeren. Die weet dus precies hoe deze jongeren gemotiveerd moeten worden.” De activiteiten zullen zich niet beperken tot sportactiviteiten en informatievoorziening. Er zijn ook plannen om workshops te laten verzorgen over de banenmarkt voor jongeren of studiekeuze. De groep is ervan overtuigd dat het project succesvol kan zijn. “Vooral als je laat blijken dat je de wensen van de jongeren echt in acht neemt en er wat mee wil doen. Daarmee winnen we het vertrouwen van de jongeren en ouders, van de stichtingen en van de moskeeën.”


Jongerencentrum

Emre Kosker vindt het overigens wel een grote gemiste kans dat jongerencentrum M3 niet meer bestaat. "Zo'n centrum is juist belangrijk omdat je daar aan activiteiten kunt deelnemen en niet alleen maar bezig bent met blowen. Dan kun je leuke dingen doen met je vrienden zonder dat je gevaarlijke stoffen in je lichaam stopt.” Hij sluit niet uit dat de jongeren op enig moment zich toch weer gaan inzetten voor een nieuwe poging om een jongerencentrum terug te krijgen in Leerdam. "Maar laten we nu eerst maar eens beginnen om een solide fundering te leggen. Pas daarna kunnen we het hopelijk verder uitbouwen.”