• Sinds corona wordt er wat afgebakken. Lekker en ontspannend.
• Sinds corona wordt er wat afgebakken. Lekker en ontspannend. Foto: nl.123rf.com

'Er komt iets moois uit je handen'

Bakken is ontspannend. En lekker

regio • Bakken is dus populair, en niet alleen bij de bakkers. Want het voordeel van bakken voor de omgeving is: er komen vaak ook nog eens fantastische creaties uit. En al die moeite die in de keuken wordt gedaan, moet natuurlijk wel gewaardeerd worden, bijvoorbeeld met het smakelijk opeten van de 'baksels'. Ook in deze regio zijn er diverse baksters die hun ziel en zaligheid leggen in hun eigen gemaakt producten.

Jolanda de Kruijk uit Asperen werkt al sinds haar jonge jaren in de catering. "Toen mijn kinderen werden geboren, ben ik een kleine periode thuis gebleven. Maar al gauw heb ik de catering weer opgepakt, want dat was echt mijn lust en mijn leven! Bakken doe ik gewoon omdat ik het leuk vind. Ik bak American chocolate cookie's, Blondie's, Brownie's en Fudge. Met Sinterklaas maak ik ook speculaastruffels en pepernootrotsjes. Fudge is het leukste om te maken hier is veel variatie in mogelijk koekjes, schuimpjes, marshmallow, noten. Ik plaats op Facebook mijn creaties: Brievenbus Lekkernij."


Judith de Vor is van origine bloemist, maar deze inwoonster uit Asperen heeft sinds het begin van de coronapandemie haar hobby bakken weer opgepakt. "Vooral taarten. Ik stond op een gegeven moment taarten te bakken om te verkopen en dat liep heel goed. Inmiddels run ik voor het zesde jaar samen met mijn man het Grandcafé M’n Moeder. Ik stond normaal gesproken in de keuken. Toen we een tijdje dicht moesten, ging ik thuis bakken. Dat leverde iets op en ik vond het ook nog eens leuk om te doen. Op Instagram plaats ik regelmatig mijn bakkunsten. Die zijn terug te vinden onder het account: taartvanmnmoeder."


Zeeuwse bolus

Janny Cok uit Acquoy heeft haar liefde voor bakken van haar moeder gekregen. "Mijn moeder hield altijd van bakken. Ik heb zelfs nog een recept voor een Zeeuwse Bolus van haar. Vroeger heb ik zelfs gewerkt in een bakkerij afdeling in de gehandicaptenzorg. Dat was altijd erg gezellig. Dan gingen we met bakkerschortjes voor en mutsjes op met de mensen taarten en cakes bakken op bestelling voor de verkoop vanuit het activiteitencentrum. Door corona bak je meer en sport je minder, daarom wandel ik nog regelmatig met een vriendin.
Mijn favoriete baksel is een appeltaart met havermout. Bakken is voor mij een hobby, net als verhalen vertellen: iets lekkers eten en verhalen vertellen, het zorgt voor verbinding tussen mensen."


Sweet boxen

Bettine van Oosterum woont in Heukelum en houdt in haar vrije tijd enorm van koken en bakken. "Dat is altijd wel zo geweest. In deze coronatijd, wanneer je zoveel thuis zit, ga je natuurlijk op zoek naar een interessante activiteit. Ik ben aan het puzzelen geweest, maar vond bakken toch leuker. Ik bak vooral omdat er iets moois uit je handen komt. Het is lekker en mijn gezin is er natuurlijk erg blij mee! Voornamelijk maak ik taarten met opspuitwerk van boter crème, maar ik maak ook regelmatig sweet boxen met allerlei lekkers erin. Het is echt een grote hobby van me, maar het gebeurt steeds vaker dat iemand aan mij vraagt of ik iets voor ze kan maken. Pas geleden heb ik een dart gerelateerde taart gemaakt."


Robért van Beckhoven

Emerentia Muskens uit Vianen bakt al van jongs af aan, maar is sinds het uitbreken van corona steeds meer samen met haar eigen kinderen gaan bakken omdat zij meer thuis waren. "Mijn kinderen zoeken recepten op die ze willen bakken en daarna opeten. We wegen alles af en mixen alles. Het liefst maken ze soezen, die ze omtoveren tot chocoladebollen of bananensoezen. Bakken is niet alleen iets gezelligs, maar het is voor mij ook echt ontspannend.


Een aantal jaar geleden heb ik een cursus gehad van Robért van Beckhoven. Hij leerde ons om natuurlijke producten te gebruiken. Daarom heb ik altijd bloem, boter, eieren en melk in huis. En als ik bezig ben met een bakcreatie kan ik soms wel drie tot vier uur in de keuken staan!"