Huisvesting voor arbeidsmigranten

west betuwe • West Betuwe gaat zorgen voor voldoende kwalitatief en veilige huisvesting voor arbeidsmigranten die in de gemeente werkzaam zijn. De gemeenteraad ging vorige week woensdag akkoord met een beleidsplan, waarin kader en criteria worden geformuleerd waaraan plannen voor huisvesting kunnen worden getoetst. Leefbaar Lokaal Belang en VVD-raadslid Diane de Zeeuw stemden tegen.

Door structurele krapte op de arbeidsmarkt is de Nederlandse economie steeds meer afhankelijk van buitenlandse werknemers. Voor de gemeente West Betuwe wordt het aantal geschat op ongeveer 2500 mensen. "Met mogelijk een nog hoger aantal van ongeveer 2000 mensen in het oogst- en plukseizoen", aldus de gemeente. 'Slechts' 1400 arbeidsmigranten zijn ook daadwerkelijk woonachtig in de gemeente. De gemeente wil initiatiefnemers faciliteren bij het realiseren van woonruimte voor arbeidsmigranten. "Daarvoor zijn duidelijke kaders nodig, want het moet gaan om kwalitatief goede en veilige huisvesting."

De roep van werkgevers en uitzendbureaus om meer tijdelijke en meer permanente woonruimte voor arbeidsmigranten wordt volgens de gemeente steeds luider. "Dit merken we niet alleen aan de vele verzoeken om huisvesting te mogen realiseren, maar ook aan het feit dat er vaker illegale situaties met betrekking tot huisvesting van arbeidsmigranten worden aangetroffen." Omliggende gemeenten zijn al bezig met het opstellen van beleid met duidelijke kaders. "We merken dat hierdoor de druk op onze gemeente groter wordt."


Verzoeken

Er komen verschillende verzoeken voor het realiseren van huisvesting voor arbeidsmigranten bij de gemeente binnen. Het kan bijvoorbeeld gaan om kamergewijze verhuur van een reguliere woning, het verbouwen van leegstaande bedrijfsruimte of het realiseren van grootschalige huisvesting. In het beleidsplan staat aan welke verzoeken de gemeente wel en aan welke men niet meewerkt. Zo krijgen agrariërs meer ruimte om op het eigen terrein huisvesting voor eigen werknemers te realiseren. Het maximaal aantal personen is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het type bedrijf. Ook wil de gemeente kijken of het mogelijk is om mee te werken aan twee initiatieven voor grootschalige huisvesting van Fruitmasters en van Ahold. Ook zal de gemeente meewerken aan kleinschalige huisvestingsinitiatieven voor maximaal 25 mensen.


De gemeenteraad wil betrokken blijven bij de verdere plannen voor grootschalige opvang. Er werd vorige week een door SGP ingediend amendement aangenomen dat een werkgroep eerst zal gaan verkennen of en onder welke voorwaarden initiatieven voor grootschalige huisvesting mogelijk zijn.


Leefbaar Lokaal Belang blijft tegen omdat het beleidsplan bedrijven direct ruimte om hun initiatieven bij de gemeente in te dienen. "De gemeenteraad kan op grond van het beleidsplan dan niet meer terug, omdat de bedrijven dan een beroep op gerechtvaardigd vertrouwen kunnen doen en eventueel een schadeclaim kunnen indienen. Een werkgroep die dit proces wil begeleiden komt dan als mosterd na de maaltijd."