Bestemmingsplan goedgekeurd, maar zorgen blijven

Kemp mag zich vestigen in Enspijk

enspijk • De gemeenteraad van West Betuwe stemde vorige week woensdag met 17 stemmen voor een bestemmingsplanwijziging. De lokale partijen Leefbaar Lokaal Belang, Verenigd West Betuwe, GroenLinks en PvdA zijn tegen.

Kemp exploiteert een bedrijf dat zich primair bezighoudt met groenvoorziening, landschapsinrichting, groenbeheer en groenonderhoud. De activiteiten bestaan uit het planten, onderhouden en aanleggen van groen tot en met de versnippering van o.a. boomstammen tot houtsnippers. De vestiging van het bedrijf Kemp maakt volgens het college een einde aan vele jaren leegstand van een relatief groot terrein. "Er komt nu één gebruiker die ook functioneel verbonden is met werkzaamheden in het buitengebied. Een verdere verwaarlozing wordt daarmee voorkomen. De aanwezige bodemverontreiniging wordt gesaneerd en het bedrijf zorgt voor werkgelegenheid."


Ambtshalve wijziging

De installatie van de biomassaketel is nu nog niet direct aan de orde, maar in het bestemmingsplan kan deze installatie alsnog worden toegestaan via een zogenaamde ambtshalve wijziging. Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang en Gijs van de Water van Verenigd West Betuwe zijn mordicus tegen. "Een binnenplanse vrijstelling is een veel te lichte procedure om een dergelijke ingrijpende ontwikkeling toe te staan", zijn de beide lokale partijen van mening. Ze probeerden de mogelijkheid via een amendement op het bestemmingsplan alsnog tegen de houden. De locatie aan de Boutensteinseweg 1 vinden ze niet geschikt voor energiewinning uit biomassa. "Uit onderzoek naar stikstof blijkt dat als gevolg van het plaatsen van een biomassaketel er een toename is van stikstofuitstoot op nabijgelegen Natura 2000-gebiden."

Ook het aantal transportbewegingen (300 dagen per jaar) zal enorm toenemen, wat grote gevolgen heeft voor het onderliggende wegennet. "De directe omgeving van het bedrijf is niet geschikt voor de toekomstige komst van een biomassaketel, omdat er geen vrijliggend fietspad aan de zijde van het beoogde bedrijf zal zijn." Op de kruising met de provinciale weg gebeuren volgens de partijen nu al regelmatig ernstige ongelukken.


Principebesluit

Jos van Maanen (SGP) verwoordde het standpunt van de overige partijen. Hij wees erop dat het principebesluit voor de komst van het bedrijf in 2018 al was genomen door de gemeente Geldermalsen. Van Maanen ziet het overigens niet zo somber in, vooral na de uitleg die wethouder Klein had gegeven tijdens een vooroverleg over de kwestie. De vestiging van het bedrijf is volgens de voorstanders eerder een kans dan een bedreiging. Als er al een ketel komt dan zal dat volgens hem vooral zijn voor eigen gebruik. De voorstanders zien de verkeerssituatie wel als een serieus probleem.


Bewonersgroep MooiWonenInEnspijk is teleurgesteld over het besluit van de gemeenteraad. De bewoners zijn namelijk bang voor stankoverlast en verkeersonveilige situaties door toename van het verkeer op de toch al gevaarlijke kruising met de provinciale weg. Ook vraagt MooiWonenInEnspijk zich af of biomassa nu wel zo duurzaam is. "Enspijk heeft destijds in het dorpsplan de ambitie uitgesproken het duurzaamste dorp van de gemeente te willen zijn. Daar past wat MooiWonen betreft geen biomassa in. Wat vooral steekt is dat er geen enkel overleg geweest is met het dorp. Wij zijn als dorp niet betrokken en niet geïnformeerd.”