Afbeelding

Zenuwachtiger dan leerlingen

In de afgelopen weken hebben jullie het wel en wee rondom de examens van drie leerlingen van Het Heerenlanden kunnen volgen hier in Het Kontakt. Dat zij erin stonden, was geheel mijn schuld. Enkele maanden geleden ontdekte ik namelijk een aantal leerlingen met journalistieke ambities op school en het leek mij leuk om deze leerlingen een platform te bieden. En zo kregen zij de kans om voor Het Kontakt te schrijven.

Nu zal ik de aankomende weken het stokje van ze overnemen. Wie ik dan ben? Mijn naam is Maaike Kerkhof en ik ben docent Nederlands op Het Heerenlanden. Dit jaar heb ik het genoegen gehad om twee klassen 5 havo (klassen van Jochem en Seraja) te mogen begeleiden naar het examen. De afgelopen weken/ maanden waren niet alleen spannend voor hen, maar ook voor mij. Sluiten mijn lessen wel voldoende aan bij de examenstof? Beheersen de leerlingen de stof wel op het juiste niveau? Vaak ben ik zenuwachtiger dan de leerlingen als het om ‘mijn’ examen gaat.

Dit jaar was ik zelfs zo zenuwachtig dat ik besloot om het examen tegelijkertijd met de leerlingen te maken, zodat ik een goed beeld had van het examen én de eerste reacties naderhand kon horen. En dus schuifelde ik woensdag 19 juni de mediatheek in, waar de leerlingen met verlengde tijd werken. Ik kreeg een plekje toegewezen, haalde mijn markeerstift uit mijn etui, keek nog even of ik wel genoeg water en eten had voor de aankomende tijd, maakte nog een stomme grap tegen de leerling naast me en toen kwam het startsein om te beginnen.
Het heeft iets, je eigen examen maken met je eigen leerlingen. De concentratie is goed voelbaar tijdens het examen en zo serieus zie je de leerlingen zelden. Je hoort niets anders dan leerlingen die schrijven, leerlingen die af en toe zuchten en leerlingen die bladeren door het boekje.

Na bijna twee uur geconcentreerd gewerkt te hebben, leverde ik mijn examen in. Vond ik het examen moeilijk? Niet heel erg, maar ik vond sommige vragen wel wat lastig gesteld. De teksten vond ik prima te doen qua niveau, maar echt leuk kon ik ze niet noemen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat leerlingen de aankomende tijd de woorden ‘consequent’ en ‘inconsequent’ niet meer kunnen horen. Ik eigenlijk ook niet, maar ik heb geen keuze: het nakijkwerk kan niet wachten!


Maaike Kerkhof