• Marloes, Luuk, Job en Arne.
• Marloes, Luuk, Job en Arne. Foto: Aangeleverd

Drievoudig kampioen

leerdam • Arne van Iterson en Job Vonk, leerlingen uit 6 VWO van ‘Het Heerenlanden’ in Leerdam hebben een ontwerpwedstrijd voor Mathe-Magische Kunst van Texas Instruments gewonnen.

Met deze winst wonnen Arne en Job beiden een drone en cadeaubonnen. Het Heerenlanden ontving in deze challenge de schoolprijs. Dit is een STEM-pakket waarmee proefjes gedaan kunnen worden, waarmee met name de secties natuur- en scheikunde zeer verguld is. Een mooie waardering voor de begeleidende docenten mevrouw Marloes Gerstel (wiskunde) en meneer Luuk Dappers (natuurkunde).

Arne: “Het programma dat ik heb geschreven heeft als basis de bewegingsformules voor de spiraal van Archimedes die worden gebruikt om een sterrenstelsel te tekenen. Het programma gebruikt de randfunctie om ervoor te zorgen dat er kleine variaties in de formules zitten waardoor de uitvoer van het programma elke keer net een beetje anders is. Om de verschillende formules over elkaar te tekenen heb ik RecallPic en StorePic gebruikt. Verder gebruikte ik verschillende tekenstijlen en grafiekkleuren om tot het uiteindelijke resultaat te komen.” In het juryrapport staat dat dit 'Een origineel idee is om een sterrenstelsel te tekenen. Het is net een stapje buiten de wiskunde en de uitwerking is mooi'.

Job: “Ik heb een visualisatie gemaakt van de Mandelbrot-set. Dit is een set complexe getallen en mijn script rekent per pixel in de graph-screen uit op basis van de coördinaten hoe ver ze in de Mandelbrot-set zitten. De pixel krijgt een bepaalde kleur op basis van hoe ver hij in de set zit. Het resultaat is een bepaalde vorm die iconisch is voor de Mandelbrot-set." Het juryrapport schrijft hierover: 'Fractals zijn altijd intrigerend en de visualisatie is mooi uitgewerkt'.

Beide leerlingen hadden voor hun deelname aan deze challenge hun sporen al meer dan verdiend op het gebied van programmeren. Zij hebben voor de Surprise Boxen Actie ‘Doe wat telt' een programma ontworpen waarmee mensen een box konden reserveren. Ook heeft Job een site ontwikkeld voor het reserveren van de mediatheek.

De Mathe-Magische Kunst 2021 is een codeer challenge in de programmeertalen Python en TI-Basic. Texas Instruments schreef deze wedstrijd uit voor scholen in Nederland en Vlaanderen.