De Zwaan: 'richtingloos document'

D66: 'economische visie stelt teleur'

vijfheerenlanden • “Het document mist een heel duidelijke stip op de horizon en ook een heldere rode draad. Het is nu een richtingloos document, mede door de rommelige structuur en de holle frasen. Ook taalkundig wekt het de indruk dat het in de haast is geschreven.”

Wat is nu precies de economische kracht van de gemeente Vijfheerenlanden?, vroeg De Zwaan zich af. “Waar liggen de kansen?, waar liggen de mogelijkheden?, waar willen we naar toe? Daar zou de visie over moeten gaan. Deze concept-visie geeft daar eigenlijk heel weinig inzicht in. Het is vooral een samenvatting van de huidige stand van zaken, aangevuld met algemeenheden die niet vanzelfsprekend op Vijfheerenlanden van toepassing zijn. Dat resulteert in niet-ambitieuze en heel algemene aanbevelingen, als ‘kan helpen’ en ‘blijf volgen’. De aanbevelingen liggen heel vaak op ‘meer praten’, ‘meer platforms’, ‘meer structuren’, ‘meer overleg’, ‘meer denktanks’. Maar weinig actie en weinig creativiteit.”

Ook burgerraadslid Gert Schut van de ChristenUnie vond het document nogal vaag. "Terwijl er om ons heen van alles gebeurt: wegenbouw, woningbouw, energietransitie, het integraal ruimtelijk programma, de stikstofcrisis en corona. Hoe belangrijk is het dan dat ons college een heldere visie heeft op onze economie. Want dat geeft onze ondernemers duidelijkheid die zo nodig is."


Snel internet

De Zwaan vindt het bijvoorbeeld raar dat er in het visiedocument niet meer aandacht wordt gegeven aan het glasvezelnet. “Snel internet is een cruciale voorwaarde voor bedrijvigheid in de nieuwe economie. En waarom gaat de visie volstrekt voorbij aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen?"

CDA, SGP, VVD en PvdA waren eigenlijk wel positief over het document. Ze kwamen wel met allerlei wensen. Ridvan Elmaci (CDA) wil dat de gemeente zich vooral richt op arbeidsintensieve bedrijfstakken voor middelbaar en hoger opgeleide mensen. Ook toerisme en recreatie moet nadrukkelijker worden benoemd in de visie, evenals de agrarische sector. Daar was boerenzoon Kees Vermaat (SGP) het van harte mee eens. Vermaat vroeg verder aandacht voor de maakindustrie. En ook de naamsbekendheid kan beter. "Zet Vijheerenlanden op de kaart." Erik van Doorn van GroenLinks: "We moeten duidelijk maken wat onze gemeente aantrekkelijk maakt. Lokale producten die hier vandaan komen moeten worden gepromoot."

Teus Meijdam (VHL Lokaal) noemde twee andere punten die van levensbelang zijn om te kunnen ondernemen: goede bereikbaarheid en genoeg parkeergelegenheid in de binnensteden. "Aan beide ontbreekt het al jaren. Dat zorgt dat klimaat om te ondernemen minimaal is."

Van der Leest (VVD) zag heel veel positieve punten in de notitie. Hij vroeg nog wel aandacht voor bijscholing van werknemers en de aansluiting van het onderwijs en het bedrijfsleven. Hij is gecharmeerd van het project 'School en Bedrijf' van ROC Gorinchem. "Wordt daar al mee samengewerkt. En is het een initiatief dat navolging moet krijgen."


Kemal Koyuncu (PvdA) was blij dat werkgelegenheid één van de speerpunten was in de economische visie. "Werk staat bij PvdA voorop. Iedereen heeft recht op werk en op een rechtvaardig inkomen. Daarom is het goed dat de gemeente investeert in een goed economisch klimaat. Wij willen dat iedereen hiervan profiteert en dat dit vooral voor jongeren werkgelegenheid biedt."