• Wilbert van de Werke en zoons Tom (l) en Björn.
• Wilbert van de Werke en zoons Tom (l) en Björn. Foto: @Levien Vermeer

Half jaar bouwen aan model

vuren • Afgelopen zaterdag overhandigde hij echter een zelfgebouwd model van de Mosquito Mk IV bommenwerper aan Peter den Tek, voorzitter van het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren aan de Waaldijk. Die reageerde blij en dankbaar: "Het model komt in de vitrine te staan, waar al onderdelen te zien zijn van het oorspronkelijke vliegtuig. Die zijn gevonden op de plek boven Herwijnen waar de Mosquito op 12 december 1943 werd neergeschoten. De Britse vliegeniers Doug Phillips en Benyamin Reynolds kwamen daarbij om het leven."

Wilbert is blij en trots dat bezoekers nu een beeld bij het vliegtuig zullen krijgen. "Het bouwpakket bleek precies het model vliegtuig te zijn waarin de eenheid van Phillips en Reynolds vloog, met dezelfde kleur en bijna hetzelfde registratienummer." Hij is er ruim een half jaar mee bezig geweest. Zijn twee zoons, Tom (13) en Björn (10), mochten af en toe ook meehelpen, al was Tom met een eigen bouwpakket bezig van een BMW 8. "Die is ook af", zegt hij tevreden.

Wilbert werkt als experimental flight test engineer bij Kantoor Testvliegen van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de opleiding op de Empire Test Pilot’s School (ETPS) in Boscombe Down (Verenigd Koninkrijk), zat hij in dezelfde klas als Matthew Moore. Die bleek de achterneef te zijn van een lid van de omgekomen Mosquito-bemanning, Doug Phillips. Matthew zou experimental test pilot voor de RAF worden.

Wilbert legt het verschil tussen hun beroepen uit: "Hij vliegt en ik ondersteun de piloot door onder andere het verzamelen van data." De mannen hebben altijd contact gehouden. Bij de opening van de WO2 herinneringsroute (www.beleefroutes.nl) in 2017 hebben ze elkaar weer in Nederland ontmoet en herinneringen opgehaald.

Door Wilbert’s band met Matthew krijgt het Mosquito-model nog een extra dimensie, vindt Peter den Tek. "Achter ieder attribuut in het museum gaat een persoonlijk verhaal van de nabestaanden schuil. Wij vinden het belangrijk dat de nagedachtenis van al die jongens die hun leven hebben gegeven levend gehouden wordt."

Gerrit Kok (80), vrijwilliger bij het museum en voorzitter van de Dutch Aviation Artists, toont een langwerpig schilderij waarop hij twee Mosquito's vereeuwigd heeft. Op zaterdag 5 juni mag het museum weer open. Daar zijn dan ook meerdere doeken van hem te bewonderen, net als een aantal nieuwe collectieaanwinsten. Waaronder twee Hawker Tempest droptanks, een Pratt & Whitney vliegtuigmotor, en documenten uit de tijd net na de bevrijding. Fort Vuren werd toen gebruikt als gevangenis voor Nederlandse NSB'ers en burgers die hadden gecollaboreerd met de vijand. Meer informatie:


q www.egvl.nl