SchuldHulpMaatje bij geldzorgen

west betuwe • Juist in onzekere tijden, waarin mensen de grip op hun financiën dreigen te verliezen, helpen de vrijwilligers van SchuldHulpMaatje West Betuwe met tips en adviezen om financieel overeind te kunnen blijven.

Martin Koster, coördinator van SchuldHulpMaatje West Betuwe, kwam via zijn werk bij de gemeente Neerijnen in 2017 in contact met SchuldHulpMaatje. Niet lang daarna werd hij Maatje en begin 2021 is hij coördinator geworden. De eerste maanden als coördinator verliepen heel anders dan hij verwachtte, omdat er ineens veel hulpvragers zijn. De oplopende financiële problemen door corona spelen hierbij natuurlijk een rol, maar ook de gemeente reageert eerder op signalen van betalingsachterstanden bij huur, energie en zorg en verwijst mensen door.

"Als je in de financiële problemen zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Iemand die niet oordeelt, maar gewoon met je aan de slag gaat om je geldzaken weer op orde te krijgen. De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje doen dat. Het doel van onze hulp is om de toenemende schuldenproblematiek terug te dringen. In Nederland heeft maar liefst een op de vijf huishoudens te maken met (problematische) schulden. Uit schaamte zoeken veel mensen (te) laat hulp", vertelt Martin.

SchuldHulpMaatje zet zich in om mensen met financiële problemen zo vroeg mogelijk te bereiken en zonder verwijten te helpen. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staat daarbij centraal. SchuldHulpMaatje werkt met deskundig getrainde en gecertificeerde Maatjes. Een Maatje helpt bij het zoeken naar oplossingen, niet alleen op financieel gebied maar ook bijvoorbeeld bij het zoeken naar andere hulpverlenende instanties. "En onze hulp is gratis. Per jaar helpen we ruim 100 hulpvragers in de gemeente West Betuwe."

Het belangrijkst om te doen wanneer er geldzorgen zijn, is hulp zoeken, onderstreept Martin. "De eerste stap is moeilijk, want je moet toch je schaamte overwinnen én openheid geven over je persoonlijke financiële situatie. Maar geldzorgen veroorzaken veel stress. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Iedereen met (dreigende) financiële problemen mag contact opnemen, wat de oorzaak van de schulden ook is. Hulpvragers zijn vaak opgelucht als ze hun verhaal kwijt kunnen en er overzicht en perspectief komt in hun financiële situatie."

Wie bij SchuldHulpMaatje West Betuwe aan de bel trekt, krijgt eerst een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek worden de geldzorgen of schulden besproken en wordt uitgelegd hoe SchuldHulpMaatje kan helpen. Daarna wordt samen met een Maatje verder bekeken wat er nodig is en welke oplossingen er zijn. Stap voor stap wordt er samen aan de slag gegaan de problemen op te lossen.

SchuldHulpMaatje is opgericht in 2010 op initiatief van de landelijke kerken en werkt zowel lokaal als landelijk effectief samen met kerken, overheid, maatschappelijke organisaties en andere hulpverlenende instanties. Diverse fondsen maken het werk mogelijk. SchuldHulpMaatje West Betuwe wil graag met steun van alle kerken in West Betuwe het verschil maken in de levens van mensen met schulden.


q www.SHMWestBetuwe.nl