'College, zorg nu eens voor een betere communicatie’

Steun voor voorkeursrecht Broekgraaf

leerdam • Tegelijk was tijdens de commissievergadering de boodschap: ‘college, zorg nu eens voor een betere communicatie’. Voor de plannen ten noorden van de Parallelweg in Leerdam – mogelijke bouw van 800 woningen en de aanleg van een ontsluitingsweg – heeft de gemeente grond nodig. Die grond is voor het grootste deel niet in eigendom van VHL. Om speculatie te voorkomen, liet de gemeente – per aangetekende brief – de eigenaren weten dat hun grond valt onder de Wet voorkeursrecht gemeenten (WVG). Dat betekent dat de gemeente het recht van eerste koop heeft. Wanneer de huidige eigenaar zijn grond wil verkopen, moet hij die eerst aan de gemeente aanbieden. Insprekers hadden veel kritiek op deze aanpak. Ook al omdat er mogelijk gebouwd wordt in hun directe woonomgeving of daar een ontsluitingsweg wordt aangelegd. Ze voelden zich overvallen door de gemeente, misten visie en benadrukten dat elke vorm van inspraak ontbrak. Bovendien gaat het om een fraai natuurgebied dat in haar bestaan wordt bedreigd. Maarten Breedveld van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap: “De ontsluitingsweg gaat dwars door een natuurgebied. Er worden vier voetbalvelden bos – zo’n 20.000 vierkante meter – gekapt. Deze route is de meest ongelukkige optie”, aldus Breedveld die daarom niet verwacht dat dit tracé wordt goedgekeurd.

Bijna alle fracties begrepen dat er gebouwd moet worden en snapten ook dat het voorkeursrecht nodig is om speculatie tegen te gaan. “Maar er is nagelaten om – na de eigenaren - ook de omwonenden zo snel mogelijk te informeren. Dat zorgt voor veel onrust. We hoopten dat de wethouder geleerd zou hebben van eerdere discussies over het belang van goede communicatie. Dat lijkt niet het geval”, zei D66-woordvoerder Jaap Breur. Harry Wolting (CU) vroeg zich af of de wethouder al op de thee is geweest bij de inwoners. “De mensen overvallen met de WVG is één ding, maar ‘nazorg’ hoort er ook bij", zei Wolting die de inwoners opriep zich actief met de plannen te ‘bemoeien’. “Er moet nog veel gebeuren. Er is volop ruimte voor jullie inbreng.” Hij had weinig waardering voor de naam ‘Broekgraaf-Noord'. “Het project heeft niets te maken met Broekgraaf. Noem het gewoon Ter Leede.” De ‘oppositie’ trok nog steviger van leer. “Er is geen participatie geweest. Zo gaan we niet met mensen om. De inwoners snappen best dat er wat moet gebeuren, maar ze voelen zich nu beetgenomen”, zei een verontwaardigde Ton de Bruijn (SGP). Teus Meijdam (VHL Lokaal): “Als raad proberen we steeds aan wethouder en college duidelijk te maken dat ze op een goede manier moeten communiceren. Wij proberen het goede voorbeeld te geven, maar elke keer krijgen we een domper. Ik kan me daar vreselijk boos om maken. Dit is schadelijk voor de politiek", aldus Meijdam die voorspelde dat de gemeente met deze plannen in het Groene Hart problemen krijgt. GroenLinks-voorman Erik van Doorn begreep dat de gemeente niet vooraf bekend heeft gemaakt dat er plannen waren om de WVG te vestigen. Dat had projectontwikkelaars op ideeën gebracht. “Maar ik vind het onbegrijpelijk dat er geen plan klaar ligt om de omwonenden daarna zo snel mogelijk bijeen te roepen voor een informatieavond. Waarom maakt het college steeds dezelfde fout? Trekken jullie hier lering uit?”, aldus de geëmotioneerde Van Doorn die vaststelde dat de WVG ruimte maakt voor duizenden woningen. Als het aan o.a. Groen Links en PvdA-er Kemal Koyuncu ligt, worden dat vooral betaalbare woningen voor eigen inwoners. “Maar ik geloof niet dat dat gebeurt: er wordt gebouwd voor forenzen”, zei Van Doorn.


Wethouder Huib Zevenhuizen benadrukte het belang van de WVG: "Zodra je dit wereldkundig maakt, barsten de speculaties los en worden de prijzen opgedreven. Dat wilden we voorkomen.” Hij constateerde dat het vestigen van de WVG niet betekent dat alle plannen doorgaan. "De gemeente krijgt nu alleen de vrijheid om een plan te maken zonder dat er ontwikkelaars achter ons aan zitten. Het tracé van de randweg is nog helemaal niet bekend. Het is ook niet zeker of-ie er komt. Het zou kunnen.” De wethouder beloofde alle belanghebbenden te betrekken bij het haalbaarheidsonderzoek. Meerdere fracties waren niet tevreden met deze toezegging. Woordvoerders stelden vast dat er geen communicatieplan klaar ligt, omwonenden nog altijd geen brief hebben ontvangen en het college niet leert van eerdere fouten. Zevenhuizen: "De participatie gaat nu pas beginnen. We gaan de mensen er bij betrekken. Misschien is het niet sturen van die brief naar omwonenden een tekortkoming. Dat moet de volgende keer beter. Ik doe mijn best om lering te trekken uit dingen die misgingen, maar we konden niet te snel met deze plannen naar buiten treden”, aldus de wethouder die beloofde zo snel mogelijk een informatieavond te organiseren. "Er bestaat zeker geen onwil om met de mensen in gesprek te gaan.”