Twijfels over juiste locatie fietstunnel naar Bruininxdeelsekade

Groen licht voor Infrafonds Broekgraaf

leerdam • In eerste instantie is er 7 miljoen euro nodig voor een fietstunnel met fietspad van de wijk Broekgraaf – onder de spoorlijn en de Parallelweg door - naar de Bruininxdeelsekade. Bovendien wordt de overweg bij de Koenderseweg aangepast. In tweede instantie wordt het fonds mogelijk aangevuld met nog eens 8 miljoen voor de eventuele aanleg van een randweg in twee fases en de aansluiting van die weg op de Koenderseweg. Wethouder Huib Zevenhuizen benadrukte op vragen van commissieleden andermaal dat die tweede fase nu niet in beeld is. “Het tracé van een eventuele rondweg is nog niet bekend. In deze raming geven we alleen aan dat dit ongeveer de kosten zijn, mocht die rondweg er ooit komen. Maar of-ie er komt en waar-ie komt, is een volgende stap. We gaan nu aan de slag met de Koenderseweg en de fietstunnel. Als we dat niet doen, staat de volgende fase van Broekgraaf op de tocht.”

De commissie ging akkoord met de oprichting van het Infrafonds. “Er zijn op korte termijn maatregelen nodig voor de ontsluiting en de veiligheid. Maar de miljoenen vliegen je om de oren”, zei CDA-er Henk van Nieuwenhuijzen die wilde weten hoe zeker de financiële steun is van Rijk, provincie en ProRail. Het college gaat uit van een bijdrage van 25% en hoopt zelfs op een betaling van 50% door deze partijen. “Hoe realistisch is dat?” Teus Meijdam (VHL Lokaal): “Als ProRail eisen stelt, is het niet meer dan logisch dat ze meebetalen.” D66-woordvoerder Jaap Breur was het daar roerend mee eens. “Eerst had ProRail geen bezwaar tegen een gelijkvloerse overweg. Hun beleid is veranderd. Voor ons betekent de aanleg van een fietstunnel een kostenpost van miljoenen euro’s. Dan is het niet meer dan fair dat ProRail meer betaalt dan waar we nu op rekenen. Het is de wereld op z’n kop dat wij de kosten betalen van de ambities van ProRail.”


Volgens wethouder Zevenhuizen is de gemeente min of meer afhankelijk van de eisen van ProRail. “Ze gaan niet akkoord met de aanleg van een gelijkvloerse kruising vanuit Broekgraaf. Als die er toch komt, werken ze niet mee aan het bestemmingsplan Broekgraaf en kunnen we de geplande 300 woningen niet bouwen. ProRail wil de spoorveiligheid verbeteren. We zijn daarom met elkaar in gesprek gegaan. ProRail gaat akkoord met de aanpassing van de overgang Koenderseweg en de aanleg van een fietstunnel”, aldus de wethouder die liet weten dat de gemeente financieel een beroep doet op alle partijen, maar dat het niet zeker is of die ook echt gaan meebetalen.


Daarnaast ‘bemoeiden’ de commissieleden zich met de locatie van de fietstunnel. “Die komt op de plaats waar ooit het station stond gepland. De plaats van de tunnel is niet gebaseerd op fietsbewegingen. Die tunnel gaat nu van niks naar nergens. Dit is geen goede locatie”, zei CU-woordvoerder Harry Wolting die het college opriep na te denken over een goed fietsplan om Broekgraaf en de toekomstige uitbreiding van Ter Leede te verbinden met het centrum, het Europaplein en andere voorzieningen in wijk west en het centrum. Erik van Doorn (GroenLinks) vond dat nog niet zo’n gek idee. “Het lijkt logisch een fietspad langs de velden van Leerdam Sport aan te leggen om vervolgens onder het spoor door te gaan.” Meijdam en Wolting wezen de wethouder erop dat er in Leerdam ooit een motie is aangenomen om een goede fietsverbinding aan te leggen van Broekgraaf naar het station en het centrum. “Die komt er ook. Dat staat in het mobiliteitsplan”, zei de wethouder. Hij was geen voorstander van een nieuwe locatie voor de fietstunnel, ook al omdat de tunnel nu aansluit op grond van de gemeente. Wolting: “Het gaat om de beste verbinding. Ook als het een miljoentje meer kost.” Op verzoek van meerdere fracties gaat de wethouder toch nog eens kijken naar de beste locatie voor de fietstunnel.


André Bijl