Collecteren met QR-code

leerdam • Steeds minder mensen betalen bij collectes met kleingeld. "In plaats daarvan betalen ze heel simpel en veilig met een QR-code", zegt Manuela Nieuwboer. Zij is sinds 2019 coördinator van collecteteam van KWF (Kankerbestrijding) Leerdam. Samen met de Anja Bel is ze nu al volop bezig met de voorbereiding voor de jaarlijkse collecte die wordt gehouden van 5 tot en met 11 september.

In Leerdam kunnen mensen dit jaar overigens nog gewoon betalen met kleingeld. "Maar betalen via de QR-code heeft grote voordelen", zegt Manuela. "Een groot voordeel is dat we na de collecte geen grote bedragen meer hoeven af te storten bij de bank. Die handeling is tegenwoordig niet meer kosteloos."


Ook is betalen met QR-codes veiliger. "De collectanten hoeven niet meer met veel kleingeld over straat. Bovendien kan het coronavirus niet meer via het kleingeld worden overgedragen."


Bijkomend voordeel

Bovendien blijkt dat minder mensen kleingeld op zak hebben. Voor KWF levert betalen via een QR-code nog een bijkomend voordeel op. Mensen zijn bereid om meer te betalen: een gemiddelde gift is 5 euro, terwijl dit bij contant geld ongeveer 1,50 euro is.


In Leerdam zijn ongeveer 93 collectanten actief. "Dat lijkt veel, maar je moet wel bedenken dat er in de collecteperiode mensen op vakantie zijn en dat niet iedereen beschikbaar is. Daarom is het handig om wat extra collectanten achter de hand te hebben. We komen nu nog ongeveer twaalf mensen tekort."


KWF Kankerbestrijding zet zich al sinds 1949 in voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiënten ondersteuning en fondsenwerving. Vorig jaar werd in de collecteweek van het KWF in Nederland ongeveer 4,5 miljoen euro opgehaald. KWF heeft overigens besloten om het succesvolle project Samenloop voor Hoop stop te zetten. Dat komt door de relatief hoge kosten van het evenement.


Facebookpagina

KWF Leerdam heeft sinds kort een nieuwe Facebookpagina (KWF Leerdam). Daar kunnen mensen reageren als ze collectant willen worden. Dat kan overigens ook via het gebruikelijke e-mailadres: kwf.afd.leerdam@gmail.com.