Geld voor overgang en fietstunnel

leerdam • De spoorwegovergang aan de Koenderseweg in Leerdam die zou worden opgeheven, blijft bestaan en wordt aangepast. Bovendien wordt er een fietstunnel aangelegd van Broekgraaf naar de Bruininxdeelsekade.

Dat zijn de eerste projecten die gemeente Vijfheerenlanden wil betalen uit het ‘Infrafonds Vijfheerenlanden’ dat wordt ingesteld om toekomstige infrastructurele ontwikkelingen te bekostigen. De ontwikkeling van wijk Broekgraaf en het Voorzieningencluster rond Leerdam Sport is in volle gang. Belangrijk onderdeel van het plan is de aanleg van een ontsluiting aan de noordkant van de wijk. Tot voor kort was het de bedoeling dat de ontsluiting van Broekgraaf op de Parallelweg zou plaats vinden via een gelijkvloerse overweg. De overweg op de Koenderseweg zou dan worden opgeheven. Omdat Prorail niet akkoord ging met deze oplossing is er een alternatief uitgewerkt. De nieuwe overweg is geschrapt en de overweg Koenderseweg wordt voorzien van opstelstroken, terwijl de aansluiting op de Parallelweg wordt aangepast – via een ‘uitbuiging’ – zodat een verkeersveilige overgang ontstaat. Daarnaast wordt er vanuit de wijk Broekgraaf een fietstunnel met fietspad aangelegd onder de spoorlijn en de Parallelweg door die aansluit op de Bruininxdeelsekade.


Randweg

In een later stadium bestaat de mogelijkheid een randweg – vanaf het noorden van het Glaspark – aan te laten sluiten op de Koenderseweg. De aanleg van deze weg is pas nodig wanneer de nieuwe wijk Broekgraaf-Noord tot ontwikkeling komt. Mogelijk worden in deze wijk – ten noorden van de Parallelweg - tot het jaar 2040 maximaal 800 woningen gebouwd. Voor het eerste deel van de plannen – fietstunnel, fietspad, aanpassing overweg en aansluiting op de Parallelweg – is zo’n 7 miljoen euro nodig. De aanleg van de fietstunnel is daarbij met 4,7 miljoen op afstand het duurste project.

In de tweede fase is er dan nog eens dik 8 miljoen euro nodig om de aanleg van de randweg - in twee fases - en de aansluiting van die weg op de Koenderseweg te betalen. De gemeente hoopt dat rijk, provincie en Prorail flink meebetalen aan de 15 miljoen euro die in totaal nodig is. Het college rekent op een meefinanciering van tenminste 25% en ‘gaat' zelfs voor een betaling van 50% door de drie externe partijen. Voor de eerste fase is een bedrag van 7 miljoen euro nodig. Daarvan is drie miljoen al gedekt vanuit de grondexploitaties Broekgraaf en het Voorzieningencluster. De resterende vier miljoen moet door de gemeente worden (voor)gefinancierd.