• De eigenaren van Het Kampeerbosje zijn bang dat hun terrein gevaar loopt.
• De eigenaren van Het Kampeerbosje zijn bang dat hun terrein gevaar loopt. Foto: Aangeleverd

'Het lijkt hier wel Beijing aan de Linge'

Leerdams Kampeerbosje in het nauw

leerdam • “Als dit doorgaat, kunnen we wel stoppen. Dan zitten we straks met een onverkoopbaar bedrijf en een woning die we niet kwijt kunnen. Het ergste is dat er totaal niet over de plannen wordt gecommuniceerd. Wij weten van niets en ook de omgeving is niet geïnformeerd. Mensen zijn erg ontdaan, wij vinden dit ronduit onfatsoenlijk", zeggen de beide eigenaren van het kampeerterrein. Aan het Recht van ter Leede 25 ligt natuurkampeerterrein ‘Kampeerbosje Leerdam’. Jaarlijks zijn zo’n 4.000 bezoekers uit binnen- en buitenland hier te gast. “Ons Kampeerbosje ligt in een stiltegebied en wordt omringd door prachtige natuur. Het behoort tot de mooiste natuurkampeerterreinen van Nederland”, aldus de trotse eigenaren die het terrein twee jaar geleden overnamen. Het tweetal hoorde van een buurvrouw dat de gemeente een voorkeursrecht op de naast hen gelegen percelen heeft gevestigd. Op die manier krijgt de gemeente het eerste recht van koop van de grond. Dat zorgt voor een verbeterde positie van de gemeente. Hierdoor kan namelijk speculatie - waardoor de gemeente te veel geld voor de grond moet betalen - en versplintering worden voorkomen, zodat de gemeente beter haar 'regierol' kan uitvoeren bij de toekomstige ontwikkeling van het gebied. “Zoals bijna iedereen in Leerdam-Noord die we later spraken, waren we stomverbaasd dat er grootschalige bouwplannen bleken te bestaan die gaan tot aan de rand van ons Kampeerbosje. Niemand was hierover geïnformeerd door de gemeente.”

Participatie

In de uitleg over de Wet Voorkeursrecht (WVG) staat dat na de officiële aanwijzing van de gebieden er gewerkt wordt aan een omgevingsvisie en een omgevingsplan. Belangrijk onderdeel hiervan is de participatie van belanghebbenden. “Dus dachten we dat er overleg zou plaatsvinden. Tot nu toe is dat niet gebeurd.” Hun verbijstering werd alleen maar groter toen zij het onlangs vastgesteld mobiliteitsplan van de gemeente onder ogen kregen met daarin een grove schets van een ontsluitingsweg die pal langs het Kampeerbosje is ingetekend. “Ook hierover is op geen enkele wijze met ons gesproken, ook niet met de andere bewoners van het Recht van ter Leede en Loosdorp die – als dit doorgaat – allemaal te maken krijgen met een weg naast hun voor- of achtertuin.” Omdat Ellen en Rob een bezwaarschrift hadden ingediend waarop geen reactie kwam, zochten ze onlangs contact met de gemeente. “In dat gesprek verwees de ambtenaar naar de commissievergadering van 25 mei en de bijbehorende stukken. Die avond komt het voorstel ‘Ontsluiting Boekgraaf en infrastructurele investeringen Broekgraaf Noord’ aan de orde. Op een kaartje is een rondweg getekend die dwars over ons Kampeerbosje loopt. En weer was van communicatie geen sprake.”


Woedend

Het duo was ‘woedend’ over de tekeningen en de plannen en zocht telefonisch contact met wethouder Huib Zevenhuizen. “Volgens hem ging het nog maar om een schets en lag er nog niets vast. Hij begreep dan ook niet waarom wij zo moeilijk deden. Op onze argumenten dat wij toch op z’n minst vooraf op de hoogte gebracht hadden moeten worden vanwege de impact van deze schetsen, reageerde hij laconiek: er is immers nog niets formeel besloten.” Inmiddels voelen beide eigenaren de eventuele komst van een randweg als het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen. Dat werd alleen maar versterkt toen het tweetal vorige week het VHL-plein volgde, waarin een toelichting op de vestiging van de WVG en de plannen voor Broekgraaf-Noord werd gegeven. “Er werd een kaartje getoond met een ontsluitingsweg. Ook de hier geschetste weg betekent het einde van het Kampeerbosje.”


Teleurgesteld

Ellen Langerak en Rob van Holthuijsen zijn zwaar teleurgesteld in de gemeente. “Men heeft voortdurend de mond vol over samenwerken en participatie, maar het kan je dus gebeuren dat er – zonder dat je er iets vanaf weet – mensen namens de gemeente kaartjes maken, waarin jouw huis en bedrijf plaats moeten maken voor een ontsluitingsweg. Het lijkt hier wel ‘Beijing aan de Linge’. Het college dendert door zonder enig contact met of respect voor de burgers. Waarom is er geen sprake van burgerparticipatie voor er allerlei plannen en schetsen worden gemaakt?” Als het aan beide eigenaren van het Kampeerbosje ligt, moeten alle bestaande schetsen van tafel. "We leven niet meer in de regententijd. Een fatsoenlijk plan begint met een visie die tot stand komt in samenspraak met betrokkenen. Vervolgens komen er schetsen voorzien van een financiële onderbouwing en niet andersom, zoals nu gebeurt. De ontsluitingsweg die nu in de schetsen staat, betekent niet alleen het einde van het Kampeerbosje, maar loopt ook door een stiltegebied, knipt een historische weg - Recht van ter Leede - in tweeën en gaat door een ecologische hoofdstructuur. Die weg mag daar gewoon niet komen.”


André Bijl