• De Snoek bestaat 90 jaar.
• De Snoek bestaat 90 jaar.

De Snoek viert 90-jarig jubileum

Groei van 150 naar 1500 leden

leerdam • De oprichting vond plaats door een aantal werknemers van De Glasfabriek, zij wilden met elkaar gaan vissen. De vereniging groeide snel: binnen enkele jaren telden ze al zo’n 150 leden. Vooral in het begin werd het grootste gedeelte van de contributie aan pacht besteed. Zo werden de visrechten van de Linge gehuurd en van diverse zogenaamde wielen, plassen direct aan de Linge. In 1937 werd er met de gemeente Leerdam een huurovereenkomst gesloten om een gedeelte van de Zuidwal te gebruiken. Hier werden aanlegplaatsen voor visboten aangebracht.

Bij het 25-jarig bestaan in 1956 werd het 250e lid ingeschreven en eind jaren 60 werd het 500e lid verwelkomd. Vooral in de jaren zeventig groeide de vereniging enorm. Tot die tijd werd alles door het bestuur geregeld, maar in die periode zijn er veel commissies opgericht. Dit om het werk voor de vele activiteiten over een grotere groep te verdelen. In 1974 werd het 750e lid ingeschreven. In 1994 is de grens van 1000 leden gepasseerd en vier jaar later werd zelfs het 1250e lid verwelkomd. Vorig jaar stond de teller op 1500 leden. Was zo'n 40 jaar geleden het wedstrijdvissen de belangrijkste bezigheid, dat is nu totaal anders. De vereniging houd zich meer bezig om de jeugd op te leiden, vislessen aan basisscholen te geven en er zijn plannen om te gaan vissen met mensen uit zorginstellingen.

Begin jaren 80 had de gemeente plannen met de Zuidwal. Eigenlijk zat De Snoek daar in de weg. In 1983 werd er een gedeelte van het eiland dat voor de Zuidwal lag aan De Snoek te koop aangeboden. De Snoek heeft ongeveer een kwart van het eiland gekocht, de rest was en is eigendom van de gemeente. Er werd overeengekomen dat De Snoek de rest zou gaan huren, dat werd ook vastgelegd in een huurovereenkomst voor 30 jaar. Er werden botensteigers aangelegd, in 2006 werden deze vernieuwd, die ook door De Snoek werden gehuurd. Door dit alles kwam de Zuidwal vrij en kon mooi worden opgeknapt. Op het eiland, dat de naam 'Het Oevertje' kreeg, zijn een aantal voorzieningen aangebracht: een materiaalgebouwtje, kleine kantine, een kraan om boten uit het water te halen, een gebouwtje om buitenboordmotoren te stallen. Een overkapping waar onderhoud aan boten wordt gepleegd en in de zomer gebuikt wordt voor jeugdactiviteiten. In 2013 liep het huurcontract van Het Oevertje af. De gemeente had andere plannen met het eiland, maar na tussenkomst van de gemeenteraad, werd in 2014 een nieuw tienjarig huurcontract afgesloten.

In 1990 werd op de plek van het houten verenigingsgebouwtje aan de Prins Bernhardstraat een nieuw clubgebouw neergezet, dat ook door andere verenigingen werd gebruikt. Tegenwoordig wordt het echter nog weinig aan andere verenigingen verhuurd, bovendien blijkt parkeren bij het gebouw problematisch. Daarom vinden de meeste activiteiten tegenwoordig op Het Oevertje plaats, waardoor de wens is ontstaan voor een clubgebouw op het eiland.