• Ronnie Hendriks en wethouder Christa Hendriksen.
• Ronnie Hendriks en wethouder Christa Hendriksen. Foto: Aangeleverd

Historium Lexmond is verduurzaamd

lexmond • De Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop (VHLHB) heeft afscheid genomen van de gasmeter. Haar verenigingsgebouw ‘Historium’ in Lexmond is verduurzaamd en daar zijn alle betrokkenen erg blij mee.

"Het proces kwam enigszins moeizaam op gang, maar toen alle plooien waren gladgestreken, kwam de vaart erin. We zijn verheugd met het resultaat", zegt voorzitter Ronnie Hendriks. Ook wethouder Christa Hendriksen toont zich tevreden. "Dit is een prachtig voorbeeld hoe we samen het vraagstuk van verduurzaming kunnen aanpakken." Drie jaar geleden zocht de vereniging een nieuw onderkomen en kreeg het de voormalige aula aan de Kortenhoevenseweg 28 in bruikleen. Het pand is door gemeente en vereniging geheel opgeknapt en werd bij de heropening Historium gedoopt. "We zijn enorm blij met het gebouw, waar we veel activiteiten met en voor onze leden kunnen ontplooien", licht Hendriks toe. "Wel was het vanaf het begin onze wens om het gebouw te verduurzamen. Het is gebouwd in de jaren 60 en totaal niet geïsoleerd."

Eind 2018 heeft de vereniging een aanvraag ingediend om het gemeentelijke gebouw te verduurzamen. Wethouder Hendriksen: "Wens van de vereniging was om van het gas af te gaan, te isoleren en zonnepanelen aan te brengen. Samen is gezocht naar een manier om dat ook financieel mogelijk te maken." De verduurzaming is in stappen uitgevoerd. Op het plaatsen van zonnepanelen na is de klus inmiddels geklaard. Vastgoedbeheerder Hans Bloem was namens de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. De heropening van het Historium na de coronacrisis en alle verbouwingen is voorzien op zaterdag 9 oktober.