• Sjoerd en Annemarie bestuderen de kaart van Afrika, waar veel christenen het zwaar te verduren hebben.
• Sjoerd en Annemarie bestuderen de kaart van Afrika, waar veel christenen het zwaar te verduren hebben. Foto: @Levien Vermeer

Bidden voor geloofsgenoten

asperen • De jaarlijkse Nacht van Gebed wordt van vrijdag 4 op zaterdag 5 juni weer in kerken en gebouwen gehouden, uiteraard volgens de geldende coronaregels. Ook in deze regio kunnen mensen meebidden, waaronder in Leerdam en Schoonrewoerd, Asperen en Vianen.

De Nacht van Gebed is een initiatief van de interkerkelijke stichting Open Doors, die al ruim vijfenzeventig jaar op de bres staat voor vervolgde christenen. De stichting brengt elk jaar een ‘Ranglijst Christenvervolging' uit. Noord-Korea voert deze top vijftig van landen waar christenen het hevigst worden vervolgd, inmiddels jarenlang aan. In totaal lijden ongeveer 340 miljoen christenen onder ernstige of extreme geloofsvervolging en achterstelling. Gedwongen tot een huwelijk met een andersdenkende, verkracht, levend verbrand, vermoord, gemarteld, beschuldigd van afvalligheid of blasfemie en daarom tot de dood veroordeeld of gelyncht worden, het is de dagelijkse realiteit van christenen in landen waar andere religies of het regime zelf, overheersen. "Daar had ik totaal geen weet van", zegt Annemarie Asmus (50) uit Asperen geschokt verbaasd. "Totdat ik m'n eerste gebedsnacht meemaakte en die verhalen hoorde." Toen werd ze zo geraakt, dat het lot van haar vervolgde geloofsgenoten haar niet meer losliet. Sindsdien zet ze zich actief in voor haar vervolgde ‘broers en zussen'. "De Bijbel zegt dat iedereen die in Jezus gelooft familie van elkaar is", legt Annemarie uit. Ze zette de maandelijkse vrouwengebedsgroep Women2Women op, schrijft en bemoedigt vrouwen waar ook ter wereld die vreselijke dingen meemaken om hun geloof, en is medeorganisator van de Nacht van Gebed.

In deze coronacrisis bereiken Open Doors nog meer noodkreten dan anders, vermeldt hun site. "Christenen moeten achter aansluiten bij hulpverlening, en worden gedwongen met coronapatiënten te werken. Onze lokale partners delen voedselpakketten uit aan honderden christenen die hun baan verloren door de crisis en geen overheidssteun krijgen." Ook Sjoerd de Vrieze (68) is diep getroffen door wat zijn geloofsgenoten moeten doorstaan en zeer gemotiveerd om voor hen op te komen. "Lijden is geen leuk onderwerp, maar de Bijbel zegt dat wanneer één lid lijdt, alle leden meelijden. We geloven dat gebed een krachtige manier is hen te laten merken dat ze nooit alleen en nooit vergeten zijn." Zo leeft hij mee met wat er in Iran gebeurt. "Het is een interessant land, en de kerk groeit er tegen de verdrukking in, doordat veel jonge moslims teleurgesteld zijn in hun leiders en de islam." Christenen die onderdrukt worden of gevangen zijn, hebben het vaak juist 's nachts heel moeilijk, vandaar een gebedsnacht. En het is geen éénrichting-verkeer volgens Sjoerd: "We kunnen van hen leren danken in plaats van klagen, en zij bidden ook voor ons."

In Asperen wordt van 20:00 tot 02:00 uur gebeden in de Rank naast de gereformeerde kerk, Middelweg 5. Meer informatie: www.opendoors.nl.