Afbeelding

De Lingehof laat zich zien

rhenoy • De bewoners van zorgboerderij 'De Lingehof' in Rhenoy ervaren een gemis aan sociaal contact tijdens de Covid-19 pandemie. Om hier wat aan te doen heeft een student Social Work woensdag 19 mei een online bingoavond gehouden waarvoor burgers van de gemeente West Betuwe werden uitgenodigd om deel te nemen.

Door de overheidsmaatregelen zijn de mogelijkheden voor sociaal contact voor de bewoners van zorgboerderij 'De Lingehof' tot een minimum teruggebracht. Voorheen bezochten ze wekelijks een kerkdienst, werden er leuke activiteiten en uitstapjes georganiseerd, logeerden ze twee keer per maand een weekend thuis, deden boodschappen in de supermarkt en konden in hun eigen appartement bezoek ontvangen. Al deze contactmomenten werden ongeveer anderhalf jaar geleden ineens onmogelijk.

Op dit moment zijn er versoepelingen, maar missen de bewoners de volle huiskamer en het vertier dat hierbij hoort. Hannah Smits, student Social Work, heeft een creatieve manier gevonden om de verbinding en het samenzijn te creëren door middel van de organisatie van een online bingo. Het doel van deze bingo was niet alleen het contact tussen de bewoners van zorgboerderij 'De Lingehof' met deelnemende burgers uit de omliggende dorpen een handje te helpen, maar ook laten zien dat online contact ook fijn is.

Tijdens de bingoavond presenteerden bewoners van zorgboerderij 'De Lingehof' zelf de bingo waarbij één persoon de bingomolen hanteerde en een ander persoon de nummers opnoemde. In totaal waren op dat moment 32 computers ingelogd en namen er negentig personen deel aan de bingo. De prijzen werden beschikbaar gesteld door diverse sponsoren van het evenement. Het meest in het oog sprongen de industriële, landelijke lampen die worden gemaakt door de bewoners in de houtwerkplaats van De Lingehof, die te koop zijn op www.delingehof-shop.nl.
Dat de bingo een doorslaand succes is geworden blijkt uit de enthousiaste reacties van zowel de bewoners, de deelnemende burgers als de leidinggevenden die er dagelijks voor zorgen dat bewoners een veilige woon- en werkomgeving hebben. Uit een gehouden enquête blijkt dat meer dan 75 procent van de deelnemende burgers openstaan voor een regelmatig terugkerend online moment ‘Online bij elkaar op de koffie’ wat zorgboerderij 'De Lingehof' voornemens is te gaan organiseren.

Op de Facebook-pagina van zorgboerderij 'De Lingehof' is een film geplaatst met een sfeerimpressie van de bingoavond. Ook wordt op deze pagina ‘Online bij elkaar op de koffie' aangekondigd. Om hieraan deel te nemen is het van belang om deze Facebook-pagina in de gaten te houden. De opbrengsten van het evenement komen ten goede aan Stichting vrienden van de Lingehof.

q www.delingehof.nl/stichting