VHL honoreert 32 inwonersinitiatieven

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft in het tweede jaar van 2020 in totaal 32 inwonersinitiatieven gehonoreerd. Daarmee is een bedrag gemoeid van circa 157.000 euro.

Het meeste geld werd besteed aan een onderzoek naar het verduurzamen van Everdingen: 50.000 euro. Andere flinke bedragen gingen naar de doorstart in coronatijd van stichting Dorpshuis De Biezen (14.036 euro), renovatie van dorpshuis De Stoof 1e fase (19.700 euro), metamorfose van De Noorderberg in het centrum van Leerdam (20.000 euro). Maar ook heel veel kleinere initiatieven deden succesvol een beroep op de gemeente. Er was een bijdrage van 2950 euro voor het mobiele waterpoloveld in Put Middelwaard, 1100 euro voor de Luisterroute Waterverhalen Uiterwaarden Everdingen door LINK Locatietheater en 1194 euro voor wijkkrant De Hagen in Vianen. Het Pilgrim Initiatief (theater voor senioren/licht dementerenden) kreeg 3000 euro.

Een kleine greep: 1000 euro voor het uitbrengen van een Dorpskrant in Kedichem, 400 euro voor een bijdrage in de opening van speeltuin Magnoliastraat, 200 euro voor de activiteiten voor de opening van een nieuwe speeltuin, 200 euro installatie van buurt-AED'3 in Hagestein en Kinderactiviteit voor kansarme kinderen in wijk De Hagen in Vianen. Sommige activiteiten zijn bijzonder, zoals het initiatief 'Wandelen als medicijn' in Lexmond. De wandelclub bestaat uit twee groepen: een snelle en een langzame wandelgroep. In die laatste groep wandelen mensen mee die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld ouderen met diabetes, kanker en eenzame ouderen. Snelle wandelaars lopen daarom met hen mee. Onderweg wordt zwerfvuil opgehaald en na afloop ontmoeten ze elkaar en drinken ze koffie.

Door corona waren er vorig jaar nogal wat beperkingen. "En toch een lijst van initiatieven waar ik warm van wordt", zegt wethouder Christa Hendriksen. "Jazeker, de uitvoering duurt vaak langer, door de beperkende maatregelen. Maar de ideeën van onze inwoners voor de buitenruimte en de buren droogden niet op."