Natuurbegraven lastig door hoge grondwaterstand

Natuurlijk begraven in West Betuwe

west betuwe • Als er veel animo is voor deze manier van begraven, overwegen B&W ook andere locaties in de gemeente hiervoor in te richten. In de zomer van 2019 nam de raad een motie aan om de mogelijkheden van natuurbegraven te onderzoeken. “De gemeente wil graag meegaan in de ontwikkelingen op het gebied van begraven. Daarom is onderzocht welke mogelijkheden er binnen de gemeente zijn voor natuurbegraven”, aldus B&W. Uit het onderzoek bleek dat de mogelijkheden voor natuurbegraven in West Betuwe beperkt zijn. “Dat heeft te maken met de hoge (grond)waterstanden, de zware grond en het ontbreken van grootschalige natuur in eigendom van de gemeente.”

Vandaar dat ook werd gekeken naar natuurlijk begraven: een tussenvorm tussen traditioneel- en natuurbegraven. “Natuurlijk begraven gebeurt niet in een bos of natuurgebied, maar in een parkachtige omgeving die natuurlijk is aangelegd”, legde wethouder Sietske Klein tijdens de commissievergadering uit. Een ander verschil is de termijn van uitgifte: bij het traditioneel begraven gaat het om 20 of 30 jaar, bij natuurlijk begraven is die termijn langer – bijvoorbeeld 60 jaar- terwijl plaatsen bij natuurbegraven voor onbepaalde tijd worden uitgegeven.

Volgens het college is de uitbreiding van de begraafplaats in Ophemert een geschikte locatie voor natuurlijk begraven. Deze uitbreiding is nog niet in gebruik en de asfaltpaden moeten gerenoveerd worden. Op de bestaande begraafplaats is voldoende ‘capaciteit', zodat de uitbreiding niet nodig is. Vandaar dat het college voorstelt deze plek te gebruiken voor het natuurlijk begraven, waarbij bos en ‘ruigte' de meest geschikte aankleding is. De ‘pilot' heeft geen financiële consequenties. De kosten voor de aanpak van de asfaltpaden - 61.500 euro - worden gebruikt voor de herinrichting van het terrein. De meeste fracties waren enthousiast over het voorstel. "Dit is een mooie tussenoplossing die in de behoefte van de inwoners voorziet", zei VWB-voorman Gijsbert van de Water. Ook SGP-er Dries Mulder reageerde positief: "Goed dat de gemeente beseft dat er behoefte is aan deze vorm van begraven mét de bijbehorende langere termijn van grafrust. Wellicht moeten we die mogelijkheid ook aanbieden op de reguliere begraafplaatsen”, zei Mulder die opperde om de locatie alsnog in te richten voor natuurbegraven als blijkt dat voor natuurlijk begraven geen animo is. Hij stelde voor de locatie te begrenzen met een wal van takken in plaats van een gewoon hekwerk. Die suggestie werd overgenomen door meerdere woordvoerders én de wethouder. Pieter van Zoest (D66) wilde weten of ook inwoners van buiten de gemeente gebruik mogen maken van de voorziening. Ook wees hij op de kosten. "Een ‘gewoon' graf kost 2.800 euro, een natuurlijk graf bijna 5.000 euro. Kan het goedkoper voor mensen met een kleine beurs?” Andere fracties waren benieuwd hoeveel inwoners belangstelling hebben voor deze manier van begraven. Volgens wethouder Klein is dat niet bijgehouden. "Maar er bestaat steeds meer animo voor dit alternatief.” Volgens haar mogen ook mensen van ‘buitenaf' gebruik maken van de voorziening. Ze gaf toe dat natuurlijk begraven ‘prijzig' is. "Dat heeft te maken met de termijn van 60 jaar.” Klaartje de Heus (Dorpsbelangen) betreurde het dat er niet gekozen wordt voor natuurbegraven. "Dat was het uitgangspunt van de motie”, aldus De Heus die zich afvroeg of particuliere eigenaren geen grond beschikbaar willen stellen. Mogelijk komt Dorpsbelangen tijdens de raadsvergadering met een amendement.