• Michiel van der Kley: 'Het is iets anders dan een wc kopen'.
• Michiel van der Kley: 'Het is iets anders dan een wc kopen'. Foto: Aangeleverd

Nieuwe eigenaar watertoren Michiel van der Kley

'Ik snap de commotie niet zo goed'

leerdam • Van der Kley vindt het nog allemaal nog wel onwerkelijk dat hij sinds april eigenaar is van het bouwwerk. "Ja het is wel heel gek. Toen ik hier de eerste keer was toen dacht ik wel: ooh ik zou dit heel graag willen hebben."

"Het is iets anders dan een wc kopen, of een keuken plaatsen. Maar ja, ook dat is vaker gedaan, het is alleen voor mij nieuw." Op dit moment wordt er nog niet geklust aan de watertoren. Daarvoor moeten eerst vergunningen worden aangevraagd. Maar Michiel van der Kley is al wel begonnen met het schoonmaken van de toren. Hij komt vooral veel dode vliegen tegen. "Ik heb hier vuilniszakken vol vliegen al weggehaald. En er liggen er nog steeds heel veel. Het is echt goor."

Er moet veel gebeuren voordat de toren bewoonbaar is. Negen jaar lang is er niets met de toren en de omliggende grond gedaan. De watertoren was in handen van een projectontwikkelaar die op het terrein vijf luxe huizen heeft neergezet. Maar niets met de toren deed. Er is in het verleden afgesproken dat de direct omwonenden betrokken worden bij de plannen die er zijn voor de watertoren. Afgelopen maand stelde politieke partij VHL Lokaal hier zelfs vragen over aan het college. Volgens de partij was de verkoop niet gecommuniceerd. Het college heeft in haar antwoorden laten weten dat er wel contact is geweest met de omwonenden van de watertoren.


Omwonenden

Michiel van der Kley snapt dat het voor de omwonenden spannend is wat er met de toren en de tuin gaat gebeuren. Toch moest hij wel wennen aan de situatie dat omwonenden er hier ook iets van moeten vinden. "Ik snap soms de commotie niet helemaal. Ik snap dat de mensen op de hoogte willen zijn van wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook terecht. Maar ik ben ervan overtuigd dat wat ik wil gaan doen, de omwonenden dat alleen maar fijn en leuk vinden. Maar misschien is het de geschiedenis met de vorige eigenaar dat ze nu wat argwanend zijn."


Wonen en werken

Van der Kley wil wonen en werken in de toren. Hij werkt met 3D-printers en heeft in de toren veel ruimte om te ontwerpen. Ook wil hij proberen om ook een beton 3D-printer op de derde verdieping van de toren te zetten. Op de eerste verdieping wil hij zijn studio maken, waar hij kan gaan ontwerpen. Ook wil hij daar cursussen gaan geven.

Zijn eerste idee om bovenin de toren te gaan wonen heeft hij snel verworpen. Dat kost heel veel geld om dat mogelijk te maken. Ook een lift is heel duur. "Ik ben op sommige gebieden wel een leek. Ik schrok van de kosten. En ook omdat er een brandtrap bij moest komen, dat is ook niet goedkoop." En dus gaat hij nu op de tweede verdieping wonen. Van der Kley: "Dan woon ik nog steeds vrijstaand en hoog en dan heb ik geen lift en geen brandtrap nodig."

Eind van het jaar moeten de werkzaamheden gaan beginnen. Naar schatting zal Van der Kley ongeveer 3 ton uitgeven aan de verbouwing. Hij vindt het wel spannend of hij binnen zijn strakke begroting kan blijven. Van der Kley: "Ik denk dat ik goed zit maar ik moet mijn hand niet overspelen met die financiën." Hij hoopt dan ook dat van dit geld veel gedaan kan worden: "Voornamelijk gaat dat in het appartement zitten en de verbouwing van de eerste verdieping. Maar daarvan moet ook het herstellen van het beton, misschien nieuwe voegen. En het schilderen van de buitenkant."

Omgevingsvergunning

Voordat de nieuwe eigenaar de verhuiswagen kan laten voorrijden duurt het nog wel even. Binnenkort gaat hij in gesprek met omwonenden om hen te vertellen over zijn plannen: "Ik hoop dat dat niet opnieuw hobbels opwerpt. Dan dien ik een plan in voor de omgevingsvergunning. Dat duurt twaalf weken. En dan kan ik pas echt aan de slag." Uiteindelijk hoopt hij in november de watertoren te betrekken.


Caroline Geijsman, RTV Utrecht