• Thijs van Hoof en Gerla van Breugel voor de Vlietmolen.
• Thijs van Hoof en Gerla van Breugel voor de Vlietmolen. Foto: Geurt Mouthaan

Simav wil bij succes methode ook bij andere molens gebruiken

Gas wapen in strijd tegen knaagkever

lexmond • Molenaar Thijs van Hoof van de Vlietmolen en Lexmond en zijn vriendin Gerla van Breugel zullen een week afscheid moeten nemen van hun karakteristieke woonplek in de Zouweboezem. Maar ze doen het voor een goede reden: de bonte knaagkever is druk doende om de eikenhouten balken in de Vlietmolen te verpulveren.

"Dat probleem speelt al van ver voordat ik hier kwam wonen", vertelt Thijs. "Er is een paar jaar geleden met het spuiten van gif wel geprobeerd om er iets aan te doen, maar dat bleek verre van afdoende. Sterker nog, het is er alleen maar erger door geworden." Hij is dan ook blij dat er nu met het vergassen van de bonte knaagkever een definitieve oplossing lijkt gevonden. "Ze gaan begin juni de molen helemaal luchtdicht inpakken. Dat gebeurt heel grondig. Waarschijnlijk halen ze zelfs het grind rond de molen weg. Onze kat moet naar het asiel, om te voorkomen dat die met zijn nagels gaten maakt."

Thijs en Gerla gaan twee weken in de bed and breakfast van hun buren. "Gelukkig maar, want ik wil graag in de buurt blijven als ze aan de slag gaan met de molen. Al heb ik er zeker wel vertrouwen in. Van collega-molenaars bij wie de molen op dezelfde manier is behandeld, is de bonte knaagkever helemaal verdwenen."

Knagende beestjes in molens is van alle tijden, maar in de Vlietmolen is het wel heel bar. Dat onderkent ook Teus van Gelder, voorzitter van de Simav. "We hebben in het verleden al meerdere methodes uitgeprobeerd om het ongedierte te bestrijden. Totnogtoe heeft dat niet de gewenste resultaten opgeleverd. We hopen dat het vergassen van de bonte knaagkever in de Vlietmolen een effectieve methode blijkt te zijn. Het brengt de nodige kosten met zich mee en dan wil je niet dat ze er volgend jaar weer zijn. Als het werkt, kunnen we deze methode ook bij andere molens toepassen."

De reden dat veel van de Simav-molens met dit probleem worstelen is de houtsoort, stelt Thijs van Hoof. "Bonte knaagkevers houden niet van grenen, waar de molens van Kinderdijk van gebouwd zijn. De molens van de Simav zijn vooral wipmolens en die zijn gebouwd van eikenhout en daar zijn die beestjes dol op."

In de Vlietmolen is dat goed zichtbaar; meerdere balken zijn al zwaar aangetast. "En dat is nou juist zo verdrietig: daarmee verdwijnt weer een deel van de historische bouwmassa. Je kunt niet zeggen: die vervangen we dan gewoon. Je verliest een stuk van de geschiedenis van deze molen en dat is eeuwig zonde. Daarom ben ik ook blij dat het nu grondig wordt aangepakt."


Geurt Mouthaan