• De aanleg van het voedselbos is gestart.
• De aanleg van het voedselbos is gestart. Foto: Marisca Stolp

Betuwewind legt voedselbos aan

west betuwe • Nu de molens van windparken Avri en Deil draaien, is er voor Burgerwindcoöperatie West-Betuwe ruimte om met andere projecten aan de slag te gaan. Zoals de aanleg van een voedselbos van tien hectare aan de Tielerweg in Geldermalsen.

“Geweldig om te zien dat het enthousiasme van een handjevol leden kan leiden tot het realiseren van zo’n ambitieus plan. Met dit voedselbos van tien hectare willen we laten zien dat het mogelijk is om op een alternatieve manier, grootschalig en duurzaam voedsel te produceren. Tien hectare is niet niks. Er zijn dan ook enkele jaren van overleg en voorbereiding aan vooraf gegaan. De coöperatie wordt met dit perceel meteen ontwikkelaar van één van de grootste voedselbossen van Nederland”, zegt Gerlach Velthoven, directeur van Betuwewind. "Om de windparken Avri en Deil te kunnen ontwikkelen, werd een flink aantal bomen gekapt. In verband met de zogenaamde ‘herplantingsverplichting’ moeten de bomen ergens in de omgeving worden terug geplant. Betuwewind heeft bovendien een extra verplichting op zich genomen om een extra boom per lid te planten. Het idee van het voedselbos biedt de mogelijkheid om tegemoet te komen aan die verplichting. Belangrijker nog, is dat het bos goed past bij de doelen van de burgerwindcoöperatie om lokale opbrengsten te besteden aan meer groen en een duurzame sociale leefomgeving voor de inwoners in West-Betuwe."

Projectleider Gerdien Dijkstra vult aan dat het vinden van een goede locatie niet eenvoudig was. "De zoektocht kwam begin dit jaar tot een einde toen we in contact kwamen met de erven M. Tydeman, nu een familiestichting en eigenaar van Landgoed Groot-Westerhout." Rutger van Boetzelaer is één van de bestuursleden en laat namens zijn familie weten dat ze blij zijn met een voedselbos op hun land: "We willen het gebied graag ecologisch ontwikkelen, dus het voedselbos sluit heel goed aan bij onze ideeën voor natuurinclusieve landbouw."

Deze zomer moet het businessplan gereed zijn. Coöperatieve voedselproductie en een kostendekkend verdienmodel staan daarbij centraal. In dezelfde periode wordt het ontwerp gemaakt en worden deelnemers, de mede-investeerders, benaderd. Iedereen is welkom. Zowel de leden van de burgerwindcoöperatie als inwoners van West Betuwe of aangrenzende gemeenten. De pachtovereenkomst en de aanleg van het voedselbos starten op 1 januari 2022, als de leden van de coöperatie de plannen goedgekeurd hebben.

Het voedselbos is slechts één van de initiatieven van Betuwewind. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe, lokale projecten op het gebied van duurzame energie en biodiversiteit. De coöperatie heeft 900 leden, nieuwe leden zijn van harte welkom. Op de hoogte gehouden worden van de vorderingen rondom het voedselbos of andere activiteiten van Betuwewind? Word dan lid of meld je aan voor de nieuwsbrief via www.betuwewind.nl.