• Simge, Berfin en Emin helpen graag.
• Simge, Berfin en Emin helpen graag. Foto: Jeroen Danz

Simge, Berfin en Emina geven ondersteuning bij thuisadministratie

'Mensen zijn blij met de hulp'

leerdam • Iedere vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur is hiervoor spreekuur op afspraak in het Sociaal Lokaal voor allerlei vragen, zoals het aanvragen van kwijtscheldingen, een aanvraag toeslagen of het opstellen van een brief aan een instantie. Het spreekuur wordt 'bemenst' door drie vrijwilligers: Simge, Berfin en Emina. Inmiddels zijn de dames al drie maanden actief en dus wordt het tijd ze eens nader voor te stellen en naar hun ervaringen te vragen.

Simge doet de opleiding Media Vormgeving: "Mijn opleiding heeft eigenlijk niets te maken met wat ik in het spreekuur tegenkom. Ik heb het wel kunnen gebruiken voor enkele klusjes voor SamenDoen. Het spreekuur doe ik vooral om mensen te helpen."


Berfin en Emina hebben de opleiding Juridisch administratief medewerker gevolgd en doen nu HBO Rechten. "Mijn opleidingen passen natuurlijk mooi bij het spreekuur", vertelt Berfin. "Maar dat is niet de reden dat ik dit doe. Vrijwilligerswerk is bij mij van kinds af aan bijgebracht. Het is gewoon belangrijk dat jij iets kan betekenen voor een ander, iemand kan helpen met iets dat die persoon zelf niet kan."


Ook voor Emina is het helpen van mensen de drijfveer: "Ik deed al veel voor mijn ouders en kan daarom al heel veel. En als ik daar andere mensen ook mee zou kunnen helpen, waarom dat dan niet doen? En het is ook heel dankbaar werk. Mensen zijn blij met de hulp en komen ook terug."


Allerlei vragen

Er komen allerlei vragen, vertelt Simge. "Het is nu vooral helpen bij de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Maar ook vragen over regelingen als de Wajong, toeslagen, verblijfsvergunningen en het aanvragen van een bijdrage bij Stichting Leergeld."

Het gaat daarbij vooral om de administratieve ondersteuning.


Emina: “Dus het invullen van de benodigde formulieren, welke bijlages moeten er bij, dat soort dingen. En soms is het alleen maar uitleggen wat er in een brief staat.”


Sociale kant

Er zit ook een sociale kant aan het werk, vertelt Berfin. "Ik heb het al meegemaakt dat mensen zo diep in de schulden zitten, dat ze een traantje moesten laten. Dan probeer je ze ook mentaal zo goed als mogelijk bij te staan. Wij kunnen die problemen natuurlijk niet oplossen, maar verwijzen ze daarvoor dan wel door naar professionele hulpverleners."


Emina sprak iemand die in een vechtscheiding zat. "Die wil dan ook het verhaal delen. En sommige dingen zijn dan nog niet te regelen, omdat ze zakelijk nog zijn verbonden met de partner in kwestie."


Maar ook vooral oudere mensen die eenzaam zijn, vult Simge aan: "Zij willen ook graag even een praatje maken. Het werk is dus niet alleen de vraag waarmee iemand komt beantwoorden. Het heeft ook een belangrijke sociale kant."


Niet alles

Er zijn ook zaken die de vrijwilligers niet op zich nemen. "Belastingaangiftes doen wij niet", vertelt Berfin. "Daarvoor zijn andere, deskundige vrijwilligers bij SamenDoen en daar verwijzen wij dan naar."

Er blijkt behoefte te zijn aan het spreekuur. Emina: "Toen het spreekuur net begon, kwamen er vooral kleine klusjes, maar het begint groot te worden en mensen weten de weg al aardig naar het spreekuur te vinden. We zijn nu al vaak volgeboekt!"


De dames raden dan ook aan op tijd een afspraak te maken. Dit kan door te bellen met SamenDoen, 0345-637363 of een mail te sturen aan info@samendoen.expert, waarna er contact wordt opgenomen. Het spreekuur wordt gehouden in Sociaal Lokaal, Industrieweg 16 in Leerdam.


Het kan overigens zijn dat in verband met maatregelen rond Corona het spreekuur op een andere manier wordt georganiseerd.


Jeroen Danz