'Toch onderzoek naar randwegen'

Vijftien jaren geleden maakte ik een wandeltocht van Leerdam naar Rome en was altijd verbaasd en blij, hoe stadjes in België, Duitsland, Zwitserland, Italië, vergelijkbaar met Leerdam, me een prachtige, rustige doortocht door hun bebouwde wijken verschaften, omdat ze het doorgaande verkeer via een rondweg uit hun stad hadden geband.

Terug in Leerdam, stond ik verbaasd, hoe slordig de gemeente met het toenemende gevaar op de Koningin Emmalaan omging, terwijl het zware verkeer elke maand toenam. De Koningin Emmalaan is een doorgaande weg met zwaar verkeer langs twee verpleegtehuizen, een polikliniek, een dorp voor jongelui met een handicap, twee basisscholen, verschillende kerkelijke instellingen en dwars door drukke, kinderrijke buurten. Hoe was en is het mogelijk dat een gemeente niet reeds jaren geleden een rondweg langs Leerdam Oost heeft gepland en aangelegd?

Met uitzondering van de SGP en Leerdam Lokaal hebben gemeentebestuur en politiek altijd met een scheef oog langs deze oplopende problematiek gekeken. In tegenstelling tot de werkelijk grote problemen in Lexmond, Nieuwland en Leerdam West is een oplossing hier in Leerdam Oost relatief goed te vinden: met de welwillende steun van de gemeente Geldermalsen en de provincies Utrecht en Gelderland verbreed je vanaf de rotonde op de Horndijk de weg over de Diefdijk tot achter de spoorwegovergang en rijd je vervolgens linksaf over een verbrede weg langs het spoor naar het industrieterrein en de aansluiting op de wegen naar Schoonrewoerd, Leerdam centrum, noord en west.

Men wil nu alles 'verbeteren' door een renovatie van de Koningin Emmalaan. Het zware verkeer en de macho's in de snelle personenwagens zullen kunnen blijven genieten van de Koningin Emmalaan, die als gevaarlijke 'renbaan' blijft bestaan. Wij, het voetvolk, blijven zitten met een levensgevaarlijke weg dwars door onze wijken in Leerdam Oost.

Drs. Harry Raemaekers
Prinsessenhof, Leerdam


Automobiliste rijdt door toegangshek

zijderveld • In Zijderveld is zaterdagochtend rond 11:00 uur een automobiliste door een toegangshek van een transportbedrijf gereden. Vermoedelijk is de 78-jarige chauffeuse, die uit Zijderveld afkomstig is, vlak voor het ongeval onwel geworden. De auto kwam vanaf de Zijderveldselaan en reed dwars door het hek van het bedrijf, dat gevestigd is aan de Dorpsweg in Zijderveld, heen. Zowel het voertuig als het toegangshek raakte zwaar beschadigd. Ook een vrachtwagen, geladen met ijzeren dakplaten, liepen bij het ongeval schade op. De bestuurster is met onder meer enkele gebroken ribben naar het ziekenhuis gebracht. Ze kon wonder boven wonder zelf naar de ambulance lopen.