Vergrijzing onder West Betuwse vrijwilligers

west betuwe • In de dorpen en stadjes in de gemeente West Betuwe verricht gemiddeld 30 tot 41 procent van de inwoners in de kernen vrijwilligerswerk. Toch is er onder deze groep sprake sprake van vergrijzing.

“De jongere ouderen (60- plussers) werken langer door, zijn nog vitaal of passen op de kleinkinderen en willen zich niet blijvend aan een organisatie verbinden”, schrijft de gemeente in een nadere uitwerking van het vrijwilligersbeleid. Die 30 tot 41 procent lijkt een hoog getal, maar landelijk is het percentage nog hoger: zo’n 46,7 procent.

Naast de ‘echte’ vrijwilligers zijn er steeds vrijwilligers met ‘rugzakje’, bijvoorbeeld mensen met verslavingsproblematiek of psychosociale klachten of een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze vrijwilligers hebben begeleiding nodig. Tot de groep vrijwilligers behoren ook de jongeren die een maatschappelijke stage lopen.

Bij het onderzoek ‘Bouwstenen naar participatiebeleid’ van de gemeente West Betuwe blijkt dat 80% van de sleutelfiguren in de West Betuwse kernen (kartrekkers en netwerkers die in diverse organisaties in de betreffende kern zitten) vindt dat gemeente en inwoners samen verantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid in hun kern. Inwoners zijn bereid om mee te helpen in hun kern. In West Betuwe is een gebrek aan vrijwilligers voor bestuurlijke taken.

De gemeente constateert wel een tekort aan gecertificeerde vrijwilligers, vooral bij sportverenigingen. Ook is het moeilijk om voldoende verkeersregelaars te vinden bij activiteiten en evenementen in de kernen. Datzelfde geldt voor vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van voorzieningen, zoals speeltuinen/speeltoestellen en dorpshuizen.

"Landelijke en lokale protocollen, wet- en regelgeving worden veeleisender/complexer. Er worden (steeds) hogere eisen gesteld aan competenties of vaardigheden en sommige vrijwilligers zijn hier huiverig voor.”

De gemeente wil met het vrijwilligersbeleid een nieuwe weg inslaan, die aansluit bij ambities als ‘Samen met de Samenleving’ en ‘Dichtbij en op Maat’. De gemeente wil het vrijwilligerswerk zo goed mogelijk faciliteren, waarderen en aandacht schenken aan doelgroepen waarbij extra inzet gewenst is.