• Sporthal De Wiel, de trots van Asperen.
• Sporthal De Wiel, de trots van Asperen. Foto: Edwin Westhoff

Veel accommodaties in de gemeente zijn verouderd

West Betuwse sportclubs onder druk

west betuwe • Vertegenwoordigers van een aantal van die verenigingen namen vorige week donderdag deel aan een beeldvormende avond over het nieuwe sportbeleid van de gemeente.

De gemeente West Betuwe heeft prachtige plannen om het sporten en bewegen te bevorderen. Ze helpen om fit en gezond te blijven. En bovendien wordt met bewegen en sport ingespeeld op maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken. Momenteel wordt zo'n 1,7 miljoen euro aan sport besteed in West Betuwe. Het sportbeleid van de drie voormalige gemeenten wordt herverdeeld, maar het budget zal niet genoeg zijn om aan alle wensen te voldoen.


Zwembad

Verouderde accommodaties zijn het meest nijpende probleem, zo bleek uit de reacties. Zwemvereniging Olympia uit Geldermalsen heeft daar zeker mee te maken. "Zwembad Het Wiel is net zo oud als onze vereniging en volledig afgeschreven", vertelde voorzitter Jan van Breda. Het bad is in technische zin al volledig afgeschreven. En bovendien is het veel en veel te klein.


"We beperken ons noodzakelijkerwijs tot wedstrijd- en masterzwemmen alleen, dit omdat het bad al zeven dagen per week is volgeboekt en er feitelijk geen ruimte meer is voor andere groepen. Grofweg is er naast zwemles, banentrekken en de zwemvereniging voor de inwoners van Geldermalsen geen plaats. Concreet kan met dit zwembad nooit uw beleid om zwemmen als middel tot het bereiken van inclusie worden ingevuld. Groepen inwoners komen nu niet aan bod, daar waar juist zwemmen de sport is die een levenslang sport mogelijk maakt."


Bergakkerruiters

Ook rijvereniging De Bergakkerruiters in Est is op het huidige verouderde particuliere terrein aan de Bommelweg volledig uit z'n jasje gegroeid. Op die plek kan niet worden uitgebreid. En bij regenval is de accommodatie niet bruikbaar. "Drie jaar geleden zijn we al begonnen om hulp te vragen, maar die pogingen lopen steeds vast", vertelde voorzitter Monique de Jong.


En als er op korte termijn wel een terrein beschikbaar komt, dan zijn de zorgen nog niet over. Het terrein moet dan ook nog worden geschikt worden gemaakt voor paardrijden. De totale investering (bak, kleedkamer, parkeerplek) gaat meer dan een ton kosten. De Jong hoopt in elk geval hoopt bij de harmonisatie van het sportbeleid in elk geval op een gelijke verdeling van de gelden.


Tennisclub De Belt

Anita Vergouwe, voorzitter van tennisclub De Belt in Heukelum, vroeg aandacht voor verenigingen die al wel een eigen accommodatie in eigendom hebben. "Onze vereniging hikt aan tegen het vervangen van banen. Dat is per baan al gauw een investering van rond de 80.000 euro. En dat is voor een vereniging met 140 leden moeilijk op te brengen. Er zijn creatieve manieren, niet alleen voor accommodaties die in eigendom zijn van de gemeente, maar breder. Dus ook bij tennisverenigingen die alles in eigendom hebben."

In Asperen hebben de sportverenigingen ogenschijnlijk niks te klagen. Ze realiseerden in 2016 met inzet van eigen professionele vrijwilligers een supermoderne sporthal voor een bedrag van slechts 2,7 miljoen euro. De eerste jaren had de stichting die de hal exploiteert haar financiële zaakjes prima voor elkaar, mede door sponsoring van 25.000 euro en door verhuur van de ruimte. Maar er kwamen al snel tegenvallers. De Buitenschoolse Opvang zegde de huur op. Ook de nieuwe btw-regeling pakte negatief uit voor de stichting. De voormalige gemeente Lingewaal besloot om de onroerend zaakbelasting te compenseren, maar het is nog uiterst onzeker of de fusiegemeente West Betuwe die regeling gaat voortzetten. Het gaat om een bedrag van maar liefst 8000 euro. Voorzitter Tiny van Dortmont deed een beroep op de politiek om de stichting tegemoet te komen.