• Vorig najaar was er een kijkdag voor potentiële kopers.
• Vorig najaar was er een kijkdag voor potentiële kopers. Foto: Nico Van Ganzewinkel

'Wel contact met omwonenden watertoren'

leerdam • De gemeente Vijfheerenlanden ontkent met klem dat er met omwonenden onvoldoende is gecommuniceerd over de verkoop van de watertoren in Leerdam.

“Vanaf het moment dat de projectontwikkelaar (Van Daalen, red.) de watertoren te koop heeft aangeboden tot aan het moment van verkoop, en ook daarna nog, is er contact geweest met de Projectgroep Omwonenden Watertoren”, antwoordt het college op schriftelijke vragen van raadslid en oud-wethouder Teus Meijdam. De vertegenwoordiger van VHL Lokaal benadrukt dat de communicatie ook bij dit project ver onder de maat is.


Het college weerspreekt de kritiek van Meijdam. De plannen zijn tussen september en december 2020 besproken door projectontwikkelaar, beoogd koper, projectgroep en gemeente.


Plannen

De koper heeft zijn plannen mondeling en schriftelijk gedeeld met de gemeente en de projectgroep. "Het betrof hier de globale plannen. De uitgangspunten die voor het plan van de projectontwikkelaar golden, blijven ook voor de nieuwe eigenaar van kracht."


Dat betekent dat de watertoren opgeknapt wordt en dat het maximale aantal en de locaties van de openingen vastliggen. Ook is vastgelegd wat er wel en niet aan de buitenkant van de toren gedaan mag worden. De nieuwe koper is volgens de gemeente van plan minder openingen toe te voegen en verder geen uitbouw op de begane grond, geen extra etages inpandig en waarschijnlijk ook geen uitwendige lift te realiseren.


Kwaliteit

"De kwaliteit van het plan is daarmee vergelijkbaar met het plan van de projectontwikkelaar, zo niet beter (voor de omgeving). De definitieve kwaliteitstoets op het gebied van constructie, veiligheid en welstand vindt plaats wanneer de aanvraag omgevingsvergunning wordt ingediend. Wanneer de kwaliteit niet voldoet, wordt niet vergund."