Risicokaart bij gevaar

regio • Sinds 2006 heeft iedere inwoner toegang tot de website www.risicokaart.nl. Deze website is ontstaan op advies van de commissie Oosting die onderzoek deed naar de vuurwerkramp in Enschede. Toen wisten de meeste omwonenden niet dat er midden in hun woonwijk een grote vuurwerkopslag stond.

"Inmiddels zijn vrijwel alle risicovolle situaties in beeld gebracht", schrijft het team communicatie van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. "Van overstromingsrisico’s tot natuurbranden. Maar ook de bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen of ze opslaan zoals tankstations en chemiebedrijven."


Thema

Het team stelt elke maand een thema rondom risicocommunicatie centraal. Deze maand is er speciale aandacht voor (ongevallen met) gevaarlijke stoffen. "Voor gebruik, opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen gelden in Nederland strenge veiligheidseisen. De kans op een ongeval is klein, maar er kan iets misgaan waardoor er giftige stoffen vrijkomen zoals, chloor of ammoniak. "Deze stoffen schaden de volksgezondheid en leiden mogelijke tot irritaties aan de luchtwegen, huid en ogen en misselijkheid. Langdurig inademen van een hoge concentratie gevaarlijke stof kan blijvende schade aan de longen of zelfs overlijden veroorzaken."


Alarm

Als er gevaarlijke stoffen vrijkomen, alarmeren de hulpdiensten burgers direct door deur aan deur te gaan en zo de directe omgeving van het incident te ontruimen, het inzetten van NL-alert en/of het activeren van de sirene. Bij de eerste twee methodes ontvangt men nader advies hoe te handelen.


Bij het afgaan van de sirene wordt geadviseerd naar binnen te gaan, ramen en deuren te sluiten en het nieuws te volgen. "Natuurlijk kun je zelf ook enkele maatregelen treffen", aldus het Team Communicatie van de veiligheidsregio. De online risicokaart helpt mensen daarbij. "Als je op de risico’s klikt, verschijnt een nieuw venster. Hier staat wat het risico betekent, wat er kan gebeuren en wat je zelf kunt doen wanneer zich een calamiteit voordoet."


Meer informatie via


q www.crisisglz.nl