Meepraten over participatiebeleid

west betuwe • De gemeente West Betuwe gaat bewoners vragen hoe zij oordelen over de participatie. Dat gebeurt onder andere via het invullen van een online vragenlijst.

“In de gemeente West Betuwe zorgen inwoners en gemeente samen voor het behouden en versterken van een prettige leefomgeving”, schrijft de gemeente in een persbericht. “Hierbij experimenteren we volop met diverse vormen van democratie. Naast meedenken en inspreken bij (raads)bijeenkomsten, zijn er (online) gesprekken, (digitale) vragenlijsten en werksessies met inwoners.”

Initiatieven

Ook is de gemeente in gesprek met meerdere platformen en adviesraden. En veel inwoners zijn actief in dorpsraden en belangengroepen. Wethouder Rutger van Stappershoef: “Het is mooi om te zien dat steeds meer inwoners zelf initiatieven hebben om de samenleving te verbeteren. Er gebeurt al veel op het gebied van participatie."

"We willen nu horen waar het goed gaat en waar het misschien nog beter kan. We horen graag wat inwoners belangrijk vinden bij participatie. Of we daar als gemeente voldoende verschillende mensen bij betrekken. En wat de mensen vinden van de manier waarop we de participatie vormgeven. Is het voldoende duidelijk wat de invloed is en wat de gemeente met de resultaten doet?”

Beleid

Voor het nieuwe participatiebeleid maakt de gemeente dit jaar samen met inwoners afspraken over hoe ze alle inwoners in de toekomst blijven betrekken bij het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van gemeentelijk beleid. De vragenlijst geeft belangrijke informatie voor het opstellen van het participatiebeleid. De eerste verkenningen voor het participatiebeleid staan in de startnotitie participatie https://gemeenteraad.westbetuwe.nl/Raadsinformatie/RV2021-027-Bijlage-Startnotitie-Participatiebeleid.pdf. Deze is op 16 maart in de gemeenteraad behandeld.

De vragenlijst is op te vragen via de online vragenlijst www.moventem.nl/westbetuwe.nl. Een papieren versie van de vragenlijst is verkrijgbaar bij onderzoeksbureau Moventem: 0575-760227.