• Wim van der Leij bij het relaishuisje.
• Wim van der Leij bij het relaishuisje. Foto: Levien Vermeer

'Meer kunstwerken in buitenruimte'

leerdam • Leerdam is dé glasstad van Nederland, maar als het aan werkgroep KIOR (Kunst in de Buitenruimte) ligt, stijgt de stad ook steeds hoger op de kunstzinnige ladder. KIOR zet zich onder de paraplu van de Stichting Pilgram Initiatief in voor het realiseren van meer kunstwerken in de openbare ruimte van Leerdam.

Of het nu over de muurschildering op de blinde muur van restaurant La Stancia aan de Zuidwal gaat, of over de dichtregels in dialect van Arie van Iterson op een aantal buitenbanken, KIOR-lid Wim van der Leij raakt er niet over uitgepraat. Het gaat de in 2018 opgerichte werkgroep om kunsttoepassingen die een positieve waarde toevoegen aan de stad en die zich harmonieus verhouden tot de betreffende omgeving. Van der Leij en Liesbeth Romkes verzorgen de praktische zaken, Rob Witteveen, Cor van Dijk, Tom van Campenhout en Beatrijs Schweitzer vertegenwoordigen de kunsten. In 2019 werd het eerste project gerealiseerd. Van der Leij vertelt: "We ontvingen vierenvijftig reacties vanuit het hele land op onze vraag voor de beschildering van een blinde muur aan de Zuidwal. Jantien Jongsma uit Amsterdam kreeg de opdracht voor haar kleurrijke en gestileerde ‘Zondagmiddag’." De meningen van inwoners bleken erover verdeeld, zegt Van der Leij. "Dat kunnen we ook nu niet voorkomen", meent hij.


Relaishuisje

Want opnieuw worden kunstenaars uitgenodigd te reageren, dit keer voor de beschildering van het relaishuisje aan de Stationsweg. Van der Leij: "Het gemetselde huisje met de grijze stalen deur ziet er vaak somber uit, al dan niet ontsierd door graffiti. Het lijkt ons fijn als het opgevrolijkt wordt door een beschildering.” Het enige criterium is dat het niet aanstootgevend mag zijn, verder worden er geen voorwaarden gesteld. Kunstenaars kunnen zich tot eind mei aanmelden. De werkgroep maakt een eerste selectie van drie kandidaten die hun ontwerp mogen presenteren. Dan wordt de uiteindelijke gelukkige aangewezen die zijn of haar creativiteit daadwerkelijk in de buitenruimte mag uitleven. "En we werken volgens de Fair Practice Code”, zegt Van der Leij. "Dat betekent dat de shortlist kandidaten voor hun ontwerp worden betaald en degene die de opdracht uitvoert een redelijke vergoeding krijgt.” Dat is mogelijk gemaakt door een bijdrage van gemeente Vijfheerenlanden en diverse sponsoren. En er is een heel traject aan vooraf gegaan in het contact met de spoorbeheerder, vertelt hij. "In tunnels zijn beschilderingen gebruikelijker, maar uiteindelijk gaf ProRail toch groen licht onder voorwaarde dat we garant staan voor het onderhoud.”


Persoonlijk wordt hij met plezier verrast door kunst. "Ik word graag op het verkeerde been gezet", lacht Van der Leij. "Buitenkunst geeft de schoonheid van de stad een extra boost en ik vind het leuk als kunst verwondert. Bovendien kan het de verbinding met de geschiedenis zichtbaar maken.”

Aanmelding op: liesbeth.romkes@planet.nl. Meer informatie:


q www.kior-leerdam.nl

Levien Vermeer