• BIJ BSO Wijs! gaan de kinderen buiten op avontuur.
• BIJ BSO Wijs! gaan de kinderen buiten op avontuur. Foto: Dorinthe Alexman

Kinderen op avontuur bij BSO Wijs!

Leerdam • Sandra Hofhuis richtte tien jaar geleden samen met Frija Bleijerveld BSO Wijs! op. Directe aanleiding voor deze stap was dat Sandra en Frija vonden dat kinderen op andere BSO’s te weinig buiten speelden.

Met in totaal 40 medewerkers op zeven verschillende locaties gaat BSO Wijs! over een paar maanden ook in Leerdam van start. “In totaal bieden we onderdak aan 400 kinderen die bij ons dagelijks buiten spelen. Dat is best veel. We hopen dat we straks ook jongens en meisjes uit Leerdam en omgeving kunnen verwelkomen.”


BSO Wijs! richt zich op ouders die op zoek zijn naar een andersoortige Buitenschoolse Opvang voor hun kind(eren). De missie van BSO Wijs! is: ‘buiten plezier beleven en je veilig voelen in je omgeving’. De kinderen gaan op avontuur in bossen, weiden en andere mooie speelplekken.


Ontdekkingstocht

Dagmar Kuus, pedagogisch coach van de opvang: “We willen dat de kinderen de ruimte krijgen om zelf op ontdekkingstocht te gaan, dat is een kernwaarde van ons."

"De kinderen worden op school opgehaald. Daar kleden we ze in de winter eerst om in kleren die geschikt zijn voor buiten. Denk bijvoorbeeld aan een regenpak of skikleding. Met twee medewerkers per twintig kinderen fietsen we vervolgens naar de BSO-locatie of naar een speelplek.” Van tevoren is de buitenplek goed in kaart gebracht, zodat de medewerkers ter plaatse niet voor verrassingen komen te staan. Ook zijn er van tevoren activiteiten gepland.


Afspraken

“Er worden altijd afspraken gemaakt met de kinderen over hoever ze uit het zicht mogen gaan. Dat verschilt per leeftijd. Soms kan de planning veranderen, dat hangt onder meer van het weer af. Als het erg hard regent of sneeuwt, kunnen we altijd nog naar binnen gaan.” BSO Wijs! Heeft een groot aantal protocollen die met de medewerkers worden besproken. Doel van die afspraken is dat de kinderen avontuurlijk kunnen spelen.


Boomwortels

“Buiten heb je natuurlijk geen tafel waar je tegen aan kunt stoten, maar er zijn wel boomwortels waar je over kunt struikelen. We willen dat de kinderen buiten zoveel mogelijk plezier beleven. Eigenlijk zijn we een soort nomaden op ontdekkingstocht. We hebben zelfs een draagbare wc bij ons”, lacht Dagmar Kuus.


Ouders die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden voor de online informatieavond op woensdag 26 mei om 20:00 uur. Aanmelden via info@bsowijs.nl. Nadere informatie is te vinden op de website van de BSO.


q www.bsowijs.nl.

Dorinthe Alexman