Veel inzet van mensen met arbeidsbeperking

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden voldoet ruimschoots aan de normen om meer medewerkers met een arbeidsbeperking in te schakelen.

Het gaat in totaal om 37,6 fte, ofwel 9,2 procent van de totale inzet van arbeidsuren in de gemeente. Dat is ruim boven het quotumpercentage van 2,35 procent dat door de overheid is afgesproken per 1 januari 2020.


Vanuit Avres zijn in de openbare ruimte en de schoonmaak 28,5 fte werkzaam binnen de gemeentelijke organisatie. Daarnaast zijn binnen de gemeente nog diverse medewerkers werkzaam via de Wet Banenafspraken, totaal 9,1 fte.


Openbare ruimte

Begin 2021 is met Avres een overeenkomst gesloten voor werkzaamheden in de openbare ruimte, wat voorziet in de afname van 30.000 uur op jaarbasis. Dat is een toename van 8000 uur ten opzichte van 2020.
Het gaat vooral om werkzaamheden in de groenvoorziening en het verwijderen van zwerfafval. De werkzaamheden worden uitsluitend uitgevoerd met medewerkers uit de doelgroep van de Participatiewet. De begeleiding wordt geleverd door personeel van Avres.


In samenwerking met Avres en Correct Schoonmaakgroep zijn in 2020 vijftien opleidingsplekken gerealiseerd binnen de schoonmaak. Deze plekken zijn vervuld door medewerkers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Medewerkers volgen een zestien weken durend RAS-opleiding. Wie slaagt heeft een door de schoonmaakbranche erkend diploma op zaak.