CDA-vragen over te laag schooladvies

vijfheerenlanden • Hebben bepaalde groepen leerlingen in Vijfheerenlanden in het schooljaar 2019/'20 vaker te maken gehad met een lager schooladvies dan in het jaar daarvoor? Dat is één van de schriftelijke vragen die het CDA Vijfheerenlanden vorige week maandag heeft gesteld aan het college.

Door de coronacrisis kon in het schooljaar 2019-2020 de eindtoets niet doorgaan. De zorg bestond toen al dat dit zou leiden tot lagere schooladviezen. Er is toen opgeroepen om deze kinderen het voordeel van de twijfel te geven om ze op deze manier toch de beste kans op een advies te geven dat recht doet aan hun kunnen.


Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vooral meisjes en kinderen uit lagere sociaaleconomische gezinnen gemiddeld een lager advies hebben gekregen dan het schooljaar voor de coronacrisis. "Dit kan zorgen voor grotere kansenongelijkheid in het onderwijs", schrijft Golverdingen in de toelichting op de schriftelijke vragen. "Voor de fractie van het CDA reden tot zorg."


Overleg

Het raadslid wil weten of het college inzicht heeft in de situatie in de Vijfheerenlanden. En wat jet eventueel voor de kansenongelijkheid in Vijfheerenlanden betekent. "Wordt met de middelbare scholen overleg gevoerd over leerlingen die mogelijk niet op het juiste niveau zitten vanwege een te laag advies? Hoe wordt het effect op deze brugklasleerlingen in de gaten gehouden."