• Burgemeester Stoop maakte 13 inwoners blij met een telefoontje vanwege een Koninklijke onderscheiding.
• Burgemeester Stoop maakte 13 inwoners blij met een telefoontje vanwege een Koninklijke onderscheiding. Foto: Gemeente West Betuwe

Koninklijke onderscheiding voor 13 inwoners West Betuwe

Telefoontje van Servaas Stoop

west betuwe • Een feestelijke bijeenkomst met een groep mensen is ook dit jaar niet mogelijk. Daarom heeft de burgemeester de gedecoreerden uitgenodigd om maandag en dinsdag naar Kasteel Neerijnen te komen. Om dit veilig te laten verlopen, kwam iedere gedecoreerde met één gast naar het kasteel. Daar ontving de burgemeester ze en reikte hij de Koninklijke onderscheiding uit. Alle gedecoreerden kwamen op een eigen tijd.

Natuurlijk is het jammer dat er niet meer gasten bij de uitreiking aanwezig konden zijn. Daarom zorgde gemeente West Betuwe voor video-opnames die live te volgen waren. Familieleden, vrienden, buren en andere belangstellenden konden zo de uitreikingen thuis volgen. Zo werd er alsnog een feestelijk moment van het uitreiken gemaakt, op veilige afstand.

Een Koninklijke onderscheiding is voor mensen die zich jarenlang op een bijzondere wijze vrijwillig inzetten. Van de dertien inwoners worden er drie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De overige tien worden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In het verspreidingsgebied van Het Kontakt Leerdam werden de volgende inwoners onderscheiden: Riet Donker-van Baalen (1945) uit Hellouw. Zij is sinds 1972 vrijwilliger bij de christelijke basisschool De Kievitsheuvel in Herwijnen. Van 1980 tot 2000 was zij vrijwilliger bij de Oranjevereniging Juliana in Hellouw. Ook is ze actief bij de christelijke vrouwenbeweging De Passage in Hellouw. Sinds 1996 is zij vrijwilliger bij de historische vereniging Den Ouden Dijk in Herwijnen. Mevrouw is sinds 2005 vrijwilliger bij de Dorpsbelangenvereniging Hellouw. Sinds 2016 is zij medeoprichter van en vrijwilliger bij de Stichting Beelden van Oranje Linten.

Willy Raaijmakers (1956) uit Herwijnen was van 1996 tot 2000 trainer en vrijwilliger bij de Volleybalclub De Lawine in Nijmegen. Sinds 2003 is hij secretaris van stichting tot Behoud van het Peilschaalhuisje Herwijnen. Meneer is sinds 2008 vrijwilliger bij de Oranjevereniging Prinses Marijke Herwijnen. Sinds 2016 is hij vrijwilliger bij de openbare basisschool De Schatkist in Herwijnen. Hij is sinds 2017 medeoprichter van en vrijwilliger bij de Projectgroep kasteelterrein De Engelenburg.

Anton Verstegen (1935) uit Rhenoy was van 1967 tot 1996 actief bij de Nederlandse Hervormde Kerk te Rhenoy. Van 1976 tot 1999 was hij bestuurslid van de rechtsvoorgangers van het Waterschap Rivierenland. Sinds 1984 is hij voorzitter van stichting Familie Willem Waaldijk-Hansum Fonds in Rhenoy. Ook was hij van 2005 tot 2017 bestuurslid van vereniging Dorpsbelangen Rhenoy.