Designer Michiel van der Kley koopt watertoren

leerdam • De bekende 3D-designer Michiel van der Kley is de nieuwe eigenaar van de Leerdamse watertoren. De koopovereenkomst met Van Daalen Projectontwikkeling was al enkele maanden rond, maar het wachten was nog op het groene licht van de gemeente. Op dinsdag 20 april heeft het college besloten toestemming voor de verkoop te geven.

Van der Kley gaat de toren voor eigen gebruik opknappen. Zijn plan voorziet in een privéwoning met atelier en mogelijk een kleine cursusruimte voor vier tot zes cursisten. Het plan is een afgeslankte variant op het plan van Van Daalen. Die wilde hier ooit kantoorruimten en appartementen te realiseren. Maar bij de directiewisseling vorig jaar zijn de plannen gewijzigd. Toen werd besloten om de toren in zijn huidige staat te verkopen. Het betekent minder parkeerplaatsen, minder verkeersbewegingen en minder openingen en verdiepingen in de toren. Het plan van de nieuwe eigenaar Michiel van der Kley sluit aan bij de doelstelling van behoud en gebruik van de watertoren. "Daarmee is er geen grond om toestemming te weigeren", schrijft het college in een raadsinformatiebrief.


3D-projecten

Michiel van der Kley houdt zich vooral bezig met 3D-vormgeving. Hij werd vooral bekend met het Egg Project, dat bestaat uit 4760 onderdelen die elk met een eigen 3D printer zijn gemaakt. Momenteel is hij betrokken bij het Bridge Project in Nijmegen. Hij werkt daar samen met Rijkswaterstaat aan het ontwerp van een 3D-fietsbrug. Van Kley is van plan om de eerste verdieping van de watertoren in te richten als studio. De tweede verdieping is bestemd als woonruimte. Voor de derde en vierde verdieping zijn nog geen concrete plannen; wellicht worden deze ingericht als werkruimtes voor de 3D-printers. "Ik laat het gebouw zoveel mogelijk met rust", zegt Van der Kley. "Voorlopig doe ik ook nog niks met de bovenste verdieping, dus er komt ook geen lift. Wel komen er op de eerste en tweede verdiepingen ramen." Van der Kley gaat nu de aanvraag voor een omgevingsvergunning voorbereiden. Ook de dialoog met de omgeving wordt gecontinueerd.