PvdA/GL: 50% betaalbare woningen

vijfheerenlanden • PvdA en GroenLinks in Vijfheerenlanden willen dat 50 procent van de te bouwen woningen tot 2035 betaalbaar moet zijn voor met name jongeren en starters. Een voorstel om dit percentage vast te leggen in de strategische visie werd donderdag echter met 12 stemmen voor en 19 stemmen tegen verworpen.

Naast PvdA en GroenLinks werd het amendement gesteund door ChristenUnie en VHL Lokaal. Tegen stemden CDA, D66, Lokaal Alert, SGP en VVD.

De Strategische Visie formuleert dat betaalbaarheid van woningen een belangrijke ambitie is. Die ambitie wordt door alle partijen onderschreven. Er wordt in de visie uitgegaan van een percentage van 30 procent sociale huur en koopwoningen in 2035.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Joop van Montfoort is die 30 procent gewoon een voortzetting van het huidige beleid, zoals ook al vastgelegd in de Woonvisie. Daar spreekt volgens hem geen ambitie uit. Hij wil toe naar 30% sociale huurwoningen, 10% sociale koopwoningen en 10 procent lage- en midden huurwoningen. Deze maatregelen zullen volgens de PvdA-fractievoorzitter de doorstroming bevorderen en het sluit bovendien volledig aan bij het provinciaal beleid. Van Montfoort wees naar de uitkomsten van het burgerpanel TipVijfheerenlanden over de woningbouw. "Daaruit blijkt dat 46% een woningtekort signaleert en dat er moet worden gebouwd voor starters en senioren. Dat zijn precies de geluiden die wij ook tegenkomen."

Redelijk

Volgens wethouder Marcel Verweij is de 30% zoals die ook in de Woonvisie is genoemd een redelijk percentage. Raadsleden Maria de Jong (CDA) en Evert Geluk (SGP) sloten zich daar bij aan. Geluk: "Het noemen van die 30% is te specifiek." Ook Klaas de Zwaan (D66) zei dat hij de strekking om meer betaalbare woningen te bouwen van harte steunde. Maar wel hikte hij aan tegen de rigiditeit van de percentages. "Iedereen wil meer woningen voor starters en iedereen wil meer betaalbare woningen. Dat is niet een kwestie van percentages."


Teleurgesteld

Erik van Doorn (GroenLinks) was teleurgesteld. "Partijen die nu tegenstemmen zeggen eigenlijk: die 30% is genoeg. Ik heb daar moeite mee. Het is als een vrachtwagenchauffeur die altijd moest rijden in een afgetrapte kleine bestelbus en die zegt: mijn ambitie is niet om in een vrachtwagen te rijden, maar in een Lelijk Eendje. Die 30% is geen ambitie, dit is het kopen van een aflaat. Ik vind het echt jammer. Maar goed: laat maar duidelijk zijn welke partijen tegen meer ambitie hebben gestemd."