Werkzaamheden aan Viaanse Lekbrug begonnen
Werkzaamheden aan Viaanse Lekbrug begonnen Foto: Nico Van Ganzewinkel

Michel van der Kolk: 'Dit is de heilige graal'

'Lampen oude Lekbrug heel bijzonder'

herwijnen • "Deze mensen komen vaak in acute financiële noodsituaties als hun huisdier ziek wordt en medische zorg nodig heeft. Of als ze hun huisdier in moeten laten slapen en ze geen geld hebben om hun huisdier te cremeren."

Dat zegt Wilma de Joode uit Herwijnen. Zij is bedenker, oprichter en inmiddels voorzitter van de stichting Sterk voor Dieren. Ze runt de stichting samen met Malinda Mulders (penningmeester) en Annette Kraster (secretaris).


Ondersteuning

De stichting probeert huisdierbezitters met een minimuminkomen of bijstandsuitkering te ondersteunen. Onder andere door het betalen van dierenvoeding, medische kosten, een noodzakelijke trimbeurt, een crematie, coaching bij gedragsproblemen, tijdelijke opvang of permanente herplaatsing.

Als één van de weinige stichtingen richt Sterk voor Dieren zich op hulp in acute noodsituaties: onverwachte ziekenhuisopnames of overlijdens van een baasje. Als er niks gebeurt wordt het dier aan zijn lot overgelaten. Tijdelijke opvang of herplaatsing van het huisdier is dan noodzakelijk, zegt Wilma de Joode. "De stichting zet zich in om de juiste plek voor het huisdier te regelen." Daarnaast maakt de stichting zich sterk voor huisdieren met gedragsproblemen. Bijvoorbeeld honden en katten met agressie, onzekerheid en verlatingsangst.


Schrijnend

Wilma heeft altijd al een grote liefde gehad voor dieren. Ze was jarenlang betrokken bij het opvangen van verwaarloosde dieren uit Bosnië en werkte tien jaar lang in een dierenasiel in Bruchem. "Daar had ik regelmatig te maken met situaties waarbij mensen afstand moesten doen van hun geliefde huisdier. Ik leerde de nood kennen van honden- of kattenbezitters die op bijstands- of minimumniveau moeten leven."

Voor deze mensen zijn huisdieren soms het enige wat ze nog hebben in het leven. De afgelopen maanden heeft ze al heel wat verhalen aangehoord. "Vaak met tranen in m'n ogen."

Het zijn vaak schrijnende en verdrietige verhalen. "Bijvoorbeeld van een 60-jarige vrouw in de schuldsanering. Ze stuurde mij een berichtje dat haar zevenjarige mopshondje een ontsteking had aan zijn oogje. Uiteindelijk bleek dat het oogje operatief moest worden verwijderd. Kosten 450 euro. Als ik dit soort berichten lees dan breekt mijn hart, Want je zal maar in zo'n situatie zitten." Wilma wil dat stichting Sterk voor Dieren brede ondersteuning kan bieden. "Een huisdier dat 15 jaar trouw aan het baasje is, verdient een crematie. Een hondje dat met wat coaching een prettig huisdier is geworden en niet naar het asiel wordt gebracht. Een hond met pijn die met een goede trimbeurt weer gewoon verder kan. Hulp stopt niet bij het geven van dierenvoeding."


Donaties

De stichting heeft inmiddels al 5000 euro aan donaties ontvangen. Wilma de Joode: "Aanvragen voor financiële steun komen uit het hele land, zelfs uit Tilburg en Friesland. We hebben inmiddels veel meer aanvragen dan we aankunnen." Wilma benadrukt dat het geld nooit over wordt gemaakt aan de huisdiereigenaren, maar dat het geld direct wordt overgemaakt aan de leveranciers of aan de dierenarts.

Donaties, ook van bedrijven en organisaties, zijn meer dan welkom. De gelden kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL24 RABO 0364 5848 90, t.n.v. Stichting Sterk voor Dieren. De stichting heeft inmiddels een ANBI-status. Giften zijn dus aftrekbaar van de belasting.


Contact opnemen met de Stichting Sterk voor Dieren kan het beste door het sturen van een e-mail: samen@sterkvoordieren.nl. Voor spoedgevallen (7 dagen per week, van 10.00 tot 18.00 uur) kan gebeld worden met 06-82501834. Of bezoek de website:


q www.sterkvoordieren.nl