Gemeente mag maatwerk leveren

WB: KP4-klanten niet naar Werkzaak

west betuwe • Dat vindt de meerderheid van de gemeenteraad. Het voorstel van het college om deze kwetsbare groep mensen (in het jargon: KP4) dit jaar al onder te brengen bij uitvoeringsorganisatie Werkzaak Rivierenland werd tijdens een voorronde-vergadering naar de prullenbak verwezen.

Daarmee leek de raad de verantwoordelijk wethouder Ton van Maanen (SGP) op te zadelen met een lastige opgave. Want hij had al vergaande afspraken gemaakt met de andere zeven regiogemeenten binnen het samenwerkingsverband. Vrijdag meldde het dagelijks bestuur van Werkzaak Rivierenland dat een maatwerkvoorziening voor West Betuwe mogelijk is.


Tijdens het voorronde-vergadering had Van Maanen de overdracht naar Werkzaak nog met verve verdedigd: de KP4-klanten zouden beter af zijn bij een professionele organisatie als Werkzaak. "Meer rust, meer duidelijkheid, betere participatie." De tegenstand kwam zowel uit de hoek van coalitiepartijen Dorpsbelangen en PvdA als ook van de oppositiepartijen GroenLinks, D66, CDA en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe.


Behoefte aan rust

De partijen zijn het erover eens: Werkzaak is een prima organisatie voor mensen die op zoek zijn naar werk. Maar het regionale samenwerkingsverband is eigenlijk niet de geschikte organisatie voor de groep van zeer kwetsbare mensen met lichamelijke en psychische klachten en andere dagelijkse problemen.


“Mensen die vaak niet mondig genoeg zijn om voor zichzelf op te komen”, aldus GroenLinks-raadslid Jur der Lecq. “Zij hebben behoefte aan rust en sociaal welzijn. Zij moeten niet elke week worden lastig gevallen met een vacature-overzicht.”


Persoonlijke omstandigheden

Linda van Willigen (ChristenUnie) is bang dat er bij Werkzaak te weinig aandacht is voor de persoonlijke omstandigheden van deze mensen. “Er wordt vooral als groep naar deze mensen gekeken. Voor deze mensen moeten we de afstand verkleinen, de problematiek vereist een individuele aanpak.” “De mensen hebben vooral behoefte aan activiteiten in de directe leefomgeving”, vindt ook Rita Boer Rookhuiszen (D66).

Ook de Adviesraad Sociaal Domein West Betuwe kwam eerder als tot dezelfde conclusie: "Deze KP4 groep is al extra kwetsbaar door lichamelijke en/of psychische beperkingen en wat gaat dit betekenen voor de groep als zij niet alleen voor levensonderhoud maar ook voor hulpaanvragen afhankelijk zijn van de organisatie die ook over hun inkomen gaat? Die dubbele afhankelijkheid maakt ze extra kwetsbaar en dat geeft risico’s voor deze toch al kwetsbare groep. Voor mensen met een KP4 indicatie geldt dat ze geen werkzoekenden zijn." Volgens de Adviesraad zijn KP4-klanten momenteel zeer tevreden over de begeleiding vanuit de gemeente. Die wordt als zeer menselijk ervaren. "En dat schort nogal eens aan de begeleiding vanuit Werkzaak."

De gemeenten binnen het samenwerkingsverband hadden al overeenstemming over de overheveling van de KP4-klanten en over een nieuwe financiële verdeelsleutel. Deze twee zaken waren in de voorgestelde wijziging van de gemeenschappelijke regeling aan elkaar gekoppeld. Met uitzondering van West Betuwe hebben de andere gemeenten inmiddels ingestemd met het voorstel.


Amendement

Het raadsvoorstel zal donderdag tijdens de raadsvergadering waarschijnlijk via een amendement in tweeën wordt gesplitst. Daarbij blijft de wijziging van de gemeenschappelijke regeling weliswaar intact, maar wordt anderzijds ook vastgelegd dat de KP4-doelgroep (voorlopig) niet overgeheveld wordt naar Werkzaak Rivierenland.