Coop doet mee aan onderzoek

haaften • Laat de consument zich verleiden tot het kopen van gezondere producten in de supermarkt? Dat onderzoeken wetenschappers van het Amsterdam UMC het komende jaar in een aantal Coop-supermarkten, waaronder in de Coop in Haaften.

De onderzoekers kijken ook of een gezondere omgeving leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten. De Hartstichting en ZonMw financieren het onderzoek.

Als gezonde producten meer opvallen in de supermarkt of goedkoper zijn, kiezen mensen deze producten dan vaker dan een ongezonder alternatief? Voorbeelden om producten meer te laten opvallen, zijn: volkorenproducten op ooghoogte plaatsen, kassarekken uitsluitend vullen met gezonde producten, schapkaarten die aangeven welke gezonde producten snel te bereiden zijn. Het onderzoek heet Supreme Nudge en loopt een jaar lang in acht supermarkten in Nederland, waaronder dus de Coop in Haaften.

Een gezonde leefstijl helpt mee om chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten te voorkomen. Veranderingen in de leefomgeving kunnen mensen helpen gezonder te leven. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de gezonde keuze het gemakkelijkst is of de meest voor de hand liggende. Het is niet bekend of de veranderingen ook op langere termijn de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit wordt ook onderzocht. Ook kijken de wetenschappers of een mobiele coach effect heeft. Die geeft bijvoorbeeld via een app op de mobiele telefoon tips om meer te wandelen. Uit vooronderzoek in een virtuele supermarkt bleek dat meerdere veranderingen tegelijk het meeste effect hebben. Bezoekers kopen duidelijk meer gezonde producten als deze meer opvallen en goedkoper zijn. Ook helpt het als de ongezonde producten tegelijkertijd duurder zijn. Onderzoekers willen nu weten of consumenten ook in een echte supermarkt gezondere alternatieven kopen na dit soort interventies.