Coronaproof Koningsdag 2021

regio • Met Koningsdag in aantocht zijn Oranjeverenigingen bezig om leuke activiteiten op te zetten, daarbij de coronamaatregelen wel in het oog houdend. Mario Kock, voorzitter van de Oranjevereniging in Haaften, vertelt: "We zijn aan het brainstormen gegaan, want voor het tweede jaar niks doen is geen optie." Zo is het idee voor een Kroontjes speurtocht ontstaan. "Alle kinderen van de peuterspeelzaal tot groep acht krijgen een kleurplaat uitgedeeld die ze thuis mogen versieren en achter het raam kunnen plakken. Daarna kunnen ze zich registreren via de website. Wij maken via een Google Maps een route die gezinnen kunnen lopen. Dan kunnen ze puzzels doen en een mooie prijs winnen", aldus Mario. Tenslotte worden de inwoners opgeroepen om om 10:00 uur buiten het Wilhelmus te zingen.

Oranje-Stichting 3045 in Leerdam heeft andere plannen. "We hebben kleurplaten voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Die zullen worden verspreid via de scholen in Leerdam en is te downloaden via Facebook", aldus bestuurslid Wilna Kars. "Als de kinderen de kleurplaten hebben versierd kunnen deze worden ingeleverd bij de Plus, MCD en de Bakker Bart. Daarnaast wordt er ook een fotowedstrijd gehouden rond het thema: ‘Koningsdag’.’" De foto’s kunnen worden gemaild naar: stichting4035.leerdam+wedstrijd@gmail.com.
De Oranjevereniging in Beesd heeft een klein programma tijdens Koningsdag. "Op maandag 26 april zorgen we voor een online evenement, wat dat is blijft nog een verrassing. Op Koningsdag spelen we een Reveille, vanaf de Sint-Pieterskerk, door het Koperensemble van Harmonie Concordia. Natuurlijk spelen we ook het Wilhelmus bij Verzorgingshuis het Lingehof. Tot slot is er in de middag een online Stay at Home Oranjefestijn met leuke vragen en opdrachten voor jong en oud. Er zijn zelfs prijzen te winnen", vertelt bestuurslid Patrick Koenhein.