Verkeersoverlast bij werk aan Emmalaan

leerdam • De fractie van VHL Lokaal maakt zich zorgen over de verkeersbewegingen op de Koningin Emmalaan in Leerdam. Via verschillende kanalen komen er klachten binnen, schrijft raadslid Teus Meijdam in schriftelijke vragen aan het college. "Nu daar werkzaamheden worden uitgevoerd zien wij dat er regelmatig opstoppingen zijn doordat het verkeer gewoon doorrijdt bij de verkeerslichten die daar geplaatst zijn. Gewoon omdat ze niet of te laat gezien worden." Ook kiezen automobilisten, waaronder vrachtauto’s, routes door de wijk Oost heen. "Dit veroorzaakt niet alleen schade aan stoepen en verkeersborden maar er ontstaan ook verkeersonveilige situaties. Deze straten zijn te smal en niet berekend op grote vrachtwagens. Tevens wordt er vaak te hard gereden door deze straten." VHL Lokaal vraagt aan het college of er overleg is geweest met omwonenden voordat de werkzaamheden zijn begonnen. "Is erover nagedacht om het verkeer om te leiden via de Horndijk en de Diefdijk zodat de wijk niet onnodig belast wordt?" Ook wil de fractie weten waarom er geen verkeersregelaars worden ingezet. En ook: "Wie draait op voor de schade die wordt veroorzaakt door vrachtwagens die nu door de wijk rijden? Wat gaat het college ondernemen om deze problemen op te lossen?"


VHL Lokaal wil oeverbeleidsplan van de agenda

vijfheerenlanden • De fractie van VHL Lokaal is van plan om in de raadsvergadering van donderdag 22 april te vragen het voorstel over het oeverbeleidsplan van de agenda te halen. Volgens de fractie hebben diverse belanghebbenden niet kunnen reageren op dit plan, omdat zij daar vooraf niet van in kennis zijn gesteld. "Zo heeft de Hengelsport Vereniging De Snoek in tegenstelling van wat de wethouder beweerde dit plan nooit eerder gezien. Wel zijn er al langer geleden gespreken met hun geweest over de aanleg van natuurvriendelijke oevers in Leerdam Noord. De Snoek heeft toen gevraagd om hun visie op natuurvriendelijke oevers mee te nemen. Daar is echter nooit een terugkoppeling over geweest vanuit het college en ook is hun visie niet meegenomen in dit plan." Ditzelfde geldt volgens VHL Lokaal voor de inbreng van Eigen Woningbezit Leerdam. "Omdat wij participatie hoog in het vaandel hebben staan vinden wij dat zeker deze beide genoemde partijen in de gelegenheid moeten worden gesteld om hun reactie op dit plan in te brengen en toe te lichten."


SGP signaleert werkzaamheden op zondag in Vianen

vijfheerenlanden • De SGP-fractie heeft vragen en opmerkingen gekregen over werkzaamheiden voor wegafsluitingen op zondag. De werkzaamheden vonden plaats op zondagmorgen 14 maart in de Korte Kerkstraat in Vianen. "En dit dicht bij drie kerken waar diensten plaatvonden." De fractie heeft daarover schriftelijke vragen gesteld. Het college heeft vorige week geantwoord dat men niet op de bekend was het betreffende bedrijf de borden op zondag zou gaan plaatsen. "Wij gaan ervan uit dat dit op reguliere werkdagen gebeurt. Met uitzondering van calamiteiten, maar niet wat betreft geplande werkzaamheden." Er is telefonisch contact geweest met het betreffende bedrijf over dat dit niet de bedoeling is op zondag. "Daar waren ze niet van op de hoogte. Ze hebben toegezegd hier rekening mee te houden."