WB gaat fors meer betalen aan Werkzaak

west betuwe • De gemeente West Betuwe gaat financieel fors meer bijdragen aan de gemeenschappelijke regeling Werkzaak. Het jaarlijkse bedrag loopt op van 210.000 euro dit jaar oplopend naar 403.000 euro vanaf 2025.

Werkzaam voert voor de acht (straks zeven) gemeenten in het Rivierengebied de taken uit van de Participatiewet en aanverwante regelingen. Naast West Betuwe zijn dat Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel. De gemeente Tiel heeft al in 2019 het voornemen uitgesproken uit Werkzaak te treden, omdat de gemeentelijke bijdrage niet in verhouding stond met de dienstverlening die men men er voor terugkreeg. De gemeenschappelijke regeling functioneert overigens naar tevredenheid, zo blijkt uit onderzoek. Wel waren er de laatste jaren klachten over de wijze waarop deelnemende gemeenten bijdragen aan Werkzaak. Die was niet altijd logisch en gebruikelijk.

De nieuwe verdeelsystematiek gebeurt op basis van solidariteit. "Deze variant biedt de beste waarborg voor een duurzaam fundament voor de samenwerking", aldus de gemeente in een raadsvoorstel. "Zonder wijzigingen in de verdeelsystematiek was een breuk in de samenwerking onvermijdelijk. Een breuk in de samenwerking zou geleid hebben tot een kleinere GR Werkzaam met schaalnadelen tot gevolg, zowel inhoudelijk als financieel."


Budget

Consequentie is dat de gemeenten voor de uitvoering van de Participatiewet beschikbare budgetten ter beschikking stellen aan Werkzaak. Ook inwoners die geen reële kans hebben op betaald werk binnen twee jaar vallen voortaan onder Werkzaak, de zogenaamde KP4-klanten. Deze worden nu nog begeleid door de gemeenten afzonderlijk. "Eén organisatie voor begeleiding van alle klanten van de Participatiewet is duidelijk en overzichtelijk. Door de omvang van het totale (regionale) KP4-bestand kan Werkzaam daarnaast specialisten voor de doelgroep aannemen in plaats van inhuren. Ook geeft dit de mogelijkheid van een groepsgewijze aanpak (cursussen, werkritmeprojecten) met efficiencyvoordelen tot gevolg."