• Daniëlle Versluijs van Effe Anders: 'Het leukste contact is klantencontact'.
• Daniëlle Versluijs van Effe Anders: 'Het leukste contact is klantencontact'. Foto: Mimi van Rossem

'Heel de horeca lag in één tel totaal op z’n gat'

leerdam • Met leuke klantenacties willen de lokale ondernemers van Leerdam de bezoekers enthousiasmeren om lokaal te winkelen. Om het winkelbestand op niveau te houden is het heel belangrijk dat mensen in deze coronatijd hun spullen in hun eigen stad kopen.

En zoals Daniëlle Versluijs van Effe Anders, een knusse winkel met leuke cadeauartikelen, woon- en modeaccessoires die aan de Vlietskant van Leerdam te vinden is, opmerkt: “Het leukste contact is klantencontact. Fysiek winkelen is toch een stuk leuker dan alles bestellen via internet."


Klantencontact

"Maar ook het contact met klanten vinden wij winkeliers heel belangrijk. Ook ik mis de gezelligheid en de gesprekjes met de mensen die spontaan de winkel binnenlopen."


Sinds 3 maart mogen de winkeliers op afspraak mensen in hun zaak ontvangen, maar of dit nu overal goed werkt? Daar zijn vraagtekens bij te zetten.


"Het zou voor alle winkeliers beter zijn als er een deurbeleid wordt toegestaan. Dan kunnen mensen gewoon, met inachtneming van de richtlijnen, naar binnen lopen en kijken of zij dat kunnen vinden waarnaar zij op zoek zijn.

Ook is met een deurbeleid de druk weg bij de mensen die denken dat zij perse iets moeten kopen als zij een winkelafspraak hebben."

"Bovendien is het veel gezelliger als je met meer mensen tegelijk in een winkel kan rondlopen.


Of, zoals in het geval van Effe Anders waar naast sieraden, kleding, mooie leren tassen, sfeerverhogende spullen nog zoveel meer te koop is, je hier gewoon in de winkel kunt rondlopen om iets leuks te vinden", vindt Versluis.


Restaurant Alexy’s

Niet alleen heeft deze tweede lockdown een grote impact op de winkels, ook restaurants moesten van het ene op het andere moment de deuren sluiten. Dit betekent dat mensen al maandenlang niet meer naar een restaurant kunnen.

Hierover vertelt Tofis, eigenaar van het Griekse restaurant Alexy’s aan de Fonteinstraat in Leerdam, het volgende: "Konden mensen na de eerste lockdown nog op afspraak naar een restaurant, toen voor de tweede keer een lockdown werd ingesteld, lag de hele horeca in één tel totaal op z’n gat.

De situatie was vroeger, dat als mensen vrij waren, wij hard aan het werk waren. En nu is het: als mensen vrij zijn, zijn wij ook vrij. Na de tweede lockdown brak er echt paniek uit."


Tsunami

"De eerste lockdown was een golf van ellende, deze tweede is een tsunami aan ellende. Ze roepen in Den Haag wel: 'wij doen het samen', maar dit is niet waar. De horeca en evenementen zijn extreem hard getroffen door de maatregelen. En nu kun je wel roepen dat we financieel worden gesteund, maar zo is het niet helemaal.


Deze tweede lockdown is niet te vergelijken met de eerste. Toen zagen we nog wel lichtpuntjes, maar nu zien we dit echt nog niet."


Spaargeld

"Hier in Leerdam kennen we elkaar allemaal en er zijn horecamensen met jonge gezinnen die het nu erg moeilijk hebben. Ook wij zijn inmiddels bezig het geld dat we opzij hadden gezet voor de toekomst van onze kinderen, op te maken. We moeten wel, willen we overleven. Want de vaste lasten, waaronder het salaris voor drie werknemers zijn hoog, terwijl er weinig binnenkomt.

Gelukkig hebben we een hele trouwe klantenkring en komen onze gasten nu geregeld een maaltijd ophalen. Ik ben de gasten die ons trouw zijn gebleven, zeer dankbaar.”


Voor de menukaart of acties kijk op Facebookpagina: Alexy's-restaurant.